Skip to Content

Hypotheekmarkt krimpt na explosief eerste kwartaal

De Meern – Met het doorzetten van de rentestijgingen is de drukte op de hypotheekmarkt afgenomen in het tweede kwartaal van 2022. In totaal werden er 142.019 hypotheekaanvragen verstuurd, een daling van 3,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (146.655). In vergelijking met het eerste kwartaal gaat het om een daling van 25,7% (191.213). De niet-kopersmarkt laat een krimp van 8,2% zien. De renteverhogingen lijken een abrupt einde te hebben gemaakt aan de dominantie van de oversluiters op de hypotheekmarkt sinds augustus 2019. Dit blijkt uit cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).

Oversluitmarkt krimpt
Met het doorzetten van de renteverhogingen in het tweede kwartaal is de niet-kopersmarkt met 40% aanzienlijk gekrompen van 119.301 aanvragen in het eerste kwartaal naar 71.012 in het afgelopen kwartaal. Het valt hierbij op dat het vooral gaat om het wegvallen van de oversluitmarkt, terwijl het aantal bijsluitingen (verhogingen & tweede hypotheken) tot op heden nog redelijk op peil lijkt te blijven. Opmerkelijk is dat de niet-kopersmarkt in alle provincies daalde behalve in Zeeland. Daar steeg de niet-kopersmarkt zelfs flink met 14%.

Groei kopersmarkt
In het tweede kwartaal van 2022 werden er 71.007 aanvragen gedaan, bedoeld voor de aanschaf van een woning. Dit is een stijging van 2,5% voor de kopersmarkt ten opzichte van 2021 Q2. Vooral in Gelderland (+16%), Flevoland (+14%) en Utrecht (+13%) begint de kopersmarkt flink aan te trekken. Limburg en Drenthe bleven vrijwel gelijk aan het tweede kwartaal 2021. De Opstromer Nieuwbouw, die in eerdere jaren meermaals de sterkste stijging liet noteren, daalde fors in het aantal aanvragen van circa 8.000 in 2021 Q2 naar 5.900 (-26%). Naast de al eerder genoemde rentestijgingen zal hier ook de haperende bouwsector een rol spelen.

Hypotheeksom vlakt af
Binnen de kopersmarkt (starters en doorstromers) zie je een afvlakking van de hypotheeksom in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022. Het gemiddelde hypotheekbedrag is gedaald met 2,6% naar € 353.800,-. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag nog wel iets gestegen met 1,8% (was € 347.500,- in 2021 Q2).

Friesland meest duurzaam
Bij 10,3% van alle aanvragen werden in het tweede kwartaal van 2022 energiebesparende maatregelen meegefinancierd. Met name in Friesland zijn mensen duurzaam bezig en werden er bij de aanschaf van de woning in 18,1% van de aanvragen energiebesparende maatregelen meegefinancierd. Dat is zo’n 3x vaker dan in Noord-Holland waar dit percentage op 6,2% ligt.

Meer informatie in interactief overzicht
HDN stelt haar kwartaalcijfers beschikbaar via een interactief overzicht dat is onderverdeeld in: trends, regionale ontwikkelingen, doelgroep, gebruik van het energielabel, leeftijden en inbreng van eigen geld. Je kunt zelf selecties maken om specifieke cijfers naar boven te halen. Zo kun je inzoomen op de diverse ontwikkelingen. Ook vind je onderaan het overzicht een toelichting op alle profielen die HDN gebruikt, zoals de starter jong, opstromers nieuwbouw etc.

 

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content