Utrecht – In november werden, als verwacht, onverminderd veel hypotheekaanvragen ingediend, 46.495. Dit aantal is hoger dan de voorgaande maand oktober (45.264) en ligt 14% hoger dan het gemiddelde van de maand november in de afgelopen vier jaar (41.000). Dit blijkt uit de cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).
Vanaf augustus 2019 zijn de hypotheekaanvragen flink gestegen tot de piek in maart en april tijdens de eerste coronagolf. Daarna zijn de maandcijfers in 2020 weer teruggegaan naar het hoge niveau van 2019. Het aantal hypotheekaanvragen in november is 14% hoger dan het maandgemiddelde van de afgelopen vier jaar. November was overigens in 2016 voor dat jaar uitzonderlijk hoog vanwege een verwachte rentestijging die uiteindelijk uitbleef.
Hypotheekaanvragen in november per jaar
Ook november klusmaand
Als je kijkt naar wie de hypotheekaanvragen doen, ziet HDN weinig verandering in vergelijking met de voorgaande maanden. De oversluiters, doorstromers naar een duurdere woning en verbouwers blijven opvallend actief. Het is voor de jonge starters en doorstromers NHG lastig op de woningmarkt.
Verdeling hypotheekaanvragen naar klantprofiel* in percentages
Record voor december?
Traditiegetrouw is december een relatief rustige maand voor wat betreft het aantal hypotheekaanvragen. Dit heeft met name te maken met het aantal werk-/vakantiedagen. We zien dat in 2020 op dinsdag en donderdag de meeste aanvragen worden gedaan en vrijdag de minste actieve dag is van de werkweek. Daarbij valt Kerst dit jaar op de vrijdag en zaterdag waaruit we opmaken dat het record van december 2019 (34.000 aanvragen) verbroken kan worden. Elke maandag publiceren we de weekcijfers op onze website en LinkedIn en kun je de laatste ontwikkelingen volgen.
Aantal hypotheekaanvragen t/m november 2020 per dag
*Klantprofielen
Aanvragen worden op basis van tientallen kenmerken toegewezen aan het profiel waar zij de meeste overeenkomsten mee hebben. Hierbij worden de volgende profielen onderscheiden:
– Doorstromer NHG: gebruikt een hypotheek met NHG om te verhuizen naar een tweede woning.
– Gepensioneerde: is gemiddeld een stuk ouder en beschikt over een inkomen uit pensioen of uitkering.
– Ondernemer aankoop: heeft een zelfstandig inkomen of inkomen uit onderneming. Relatief hoog hypotheekbedrag en woningwaarde.
– Opstromer: koopt een bestaande woning met een aanzienlijk hogere marktwaarde dan de huidige woning.
– Opstromer nieuwbouw: koopt een nieuwbouw woning met een aanzienlijk hogere marktwaarde dan de huidige woning.
– Oversluiter: sluit bestaande hypotheek over, veelal bij een andere geldverstrekker.
– Starter hoog segment: starter die voor het eerst de (koop)woningmarkt betreedt. Met name gekenmerkt door een relatief hoog inkomen en hypotheekbedrag (gemiddeld ongeveer €350.000).
– Starter jong: relatief jong en met een complex, vaak flexibel, inkomen. Laag hypotheekbedrag (met NHG) en lage woningwaarde.
– Starter stabiel: ‘oudere’ starter (gemiddeld 35 jaar) die voor zekerheid kiest: vast inkomen, hypotheek met NHG, relatief goedkope woning.
– Verbouwer: veelal onderhandse hypotheken met zeer lage verhouding tussen het hypotheekbedrag en het totale inkomen en een lage verhouding tussen het hypotheekbedrag en de marktwaarde van de woning