Skip to Content

Hypotheek aanvragen stijgen door coronacrisis

PERSBERICHT

Utrecht – De afgelopen maand ziet HDN een sterke toename in het aantal hypotheekaanvragen.


Hypotheekaanvragen in maart

De maand maart is in vergelijking met de afgelopen 5 jaar bijna verdubbeld. Een onderverdeling in klantprofielen laat over gehele linie een toename in hypotheekaanvragen zien. Als wij kijken naar de ontwikkeling van 2020 zien wij de afgelopen weken de grootste stijging in het profiel‘oversluiters’. Deze groep is de afgelopen twee weken verdubbeld naar bijna 5000 aanvragen in week 13. De profielen ‘Starter Jong’, ‘Starter Stabiel’, ‘Hoogsegment starter’ en ‘Doorstromer NHG’ zien wij procentueel iets dalen. Deze groepen zijn terughoudender in in de beginfase van de coronacrisis.


Hypotheekaanvragen per klantprofiel

Oorzaak van deze sterke stijging is uiteraard de coronacrisis, waarop een aantal hypotheekverstrekkers reageert met een lichte renteverhoging van enkele basispunten. Daardoor zetten mensen die willen oversluiten de huidige lage rente versneld vast.

Prognose: groei houdt nog even aan
In de huidige huizenmarkt overstijgt de vraag het aanbod nog altijd. Er is nog steeds een tekort aan woningen en de rente is laag. De verwachting is dat de groei van de hypotheekmarkt aanhoudt tot medio april en dat de markt daarna terugzakt.

Mogelijke scenario’s voor de komende maanden
Wat de effecten van de coronacrisis op de langere termijn zullen zijn, is lastig aan te geven. De ontwikkeling van de coronacrisis zal bepalend zijn voor de situatie na 1 mei. Is corona begin juni op z’n retour, dan verwachten we dat de woningmarkt en daarmee de hypotheekmarkt teruggaat naar ‘normaal’. In dat geval heeft de coronacrisis per saldo nauwelijks invloed gehad op de hypotheekmarkt.

Duurt de crisis drie maanden langer dan verwachten we dat vooral de kopersmarkt afneemt en het aantal hypotheekaanvragen daalt met 30%. In dit scenario verwachten we dat na 1 september de hypotheekmarkt weer normaliseert. Dit gezien de krapte op de woningmarkt.

Als we uitgaan van het minst gunstige scenario waarin de coronacrisis langer dan een half jaar duurt dan verwachten we dat het aantal hypotheekaanvragen kan dalen tot zelfs 50%. Dit wordt veroorzaakt door een daling in de kopersmarkt; de niet-kopersmarkt (oversluitingen) blijft hoogstwaarschijnlijk in stand gezien het grote aantal hypotheken waarvan de rentevastperiode dit jaar afloopt.

Meer weten over het eerste kwartaal van 2020? Bekijk het interactieve overzicht en maak zelf selecties in de grafieken en tabellen om in te zoomen op de ontwikkelingen in de hypotheekmarkt.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content