Skip to Content

Hypotheek aanvragen stabiel in januari

Nog geen effect zichtbaar van afschaffing overdrachtsbelasting voor starters

Utrecht – Met wekelijks zo’n 9700 hypotheekaanvragen werden er in januari iets meer dan 39.000 hypotheekaanvragen gedaan via het netwerk van HDN (Hypotheken Data Netwerk). Dat is vergelijkbaar met het aantal in januari 2020 (39.500). Opvallend is dat het aandeel aanvragen van starters op de woningmarkt, ondanks de maatregelen van de overheid, gelijk is gebleven aan het aandeel in januari 2020 en zelfs iets is gedaald ten opzichte van december 2020. Dat geldt voor het marktaandeel, van 28% in december naar 27% in januari, als ook voor de absolute aantallen (december 11404 en januari 10600).

De overheid wil de positie van starters op de koopwoningenmarkt verbeteren. Eén van de maatregelen is de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor startende woningkopers tussen de 18 en 35 jaar per 1 januari 2021. In de eerste maand van dit jaar zien we hier, tegen de verwachting in, nog geen effect van terug in het aantal hypotheekaanvragen van starters. Intermediairs hebben in december, blijkens de cijfers, in ieder geval niet gewacht met het aanvragen van hypotheken voor starters tot januari.

Hypotheeksom starters stijgt licht
Wel zien we dat de gemiddelde hypotheeksom van starters licht is gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal 2020. In het vierde kwartaal was het gemiddelde hypotheekbedrag voor deze groep op de woningmarkt € 285.214 en in de eerste maand van dit jaar € 289.415.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content