Skip to Content

Hoe groen is de hypotheekmarkt?

Binnen de HDN Index is het duurzaamheidsdashboard beschikbaar. Dit nieuwe dashboard laat actuele cijfers zien over:

  • energielabels;
  • hoeveel er bij een hypotheek wordt uitgegeven aan energiebesparend budget en energiebesparende voorzieningen;
  • in welke locatie, inkomens- of leeftijdscategorie mensen investeren in duurzaamheid.

Daarbij kunnen leden en gebruikers zich benchmarken met hun eigen productie op bovenstaande gebieden ten opzichte van de totale markt. De informatie is afkomstig uit de hypotheekaanvragen die over het HDN Platform gaan. Belangrijk dus om zoveel mogelijk informatie bij de aanvragen mee te geven zodat het dashboard een goed beeld geeft van de duurzaamheidsontwikkelingen in de hypotheek/woningmarkt.

Waarom een duurzaamheidsdashboard?
Nederlandse woningen moeten in 2050 energieneutraal zijn. Een flinke opgave. De financiële wereld speelt op verschillende manieren in op deze duurzaamheidsbehoefte. Onder andere door advisering rond het verduurzamen van woningen, door cursussen voor hypotheekadviseurs maar bijvoorbeeld ook door het aanbieden van producten die duurzaamheid stimuleren. Denk aan groene leningen of rentekorting op de hypotheek als de woning een energielabel B of hoger heeft. Maar boeken deze activiteiten ook resultaat? Zijn er inhaalslagen te behalen? Wat werkt wel en wat niet? En is de ene regio ‘groener’ dan de ander? Om dat in kaart te brengen zijn we met vertegenwoordigers uit de keten om tafel gegaan en is het duurzaamheidsdashboard ontwikkeld. Zo kan de financiële branche gericht maatregelen nemen om bij te dragen aan een energieneutrale woningmarkt.

Demo
Hypotheekverstrekkers die toegang hebben tot de HDN index krijgen toegang tot het duurzaamheidsdashboard. De hoofdcertificaathouder van de organisatie kan gebruikers (subcertificaathouders) toegang geven tot het dashboard. Wil je een korte toelichting op welke cijfers beschikbaar zijn en weten hoe alles werkt? Volg dan het webinar Duurzaamheidsdashboard op 10 februari om 15.30 uur. Tijdens het webinar geven we een korte demo en is er ruimte voor het stellen van vragen. Geef je op via de HDN Academy:

 

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content