Skip to Content

HDN Jaaroverzicht 2019

2019 trok de oversluiter het aantal hypotheekaanvragen naar recordhoogte van ruim 430.000

In 2019 registreerde HDN een recordaantal van 430.076 hypotheekaanvragen met een volume van ruim 106 miljard euro, een stijging van 10,7% ten opzichte van 2018. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van een explosieve groei van het aantal oversluitingen en tweede hypotheken. Hypotheekaanvragen voor de aankoop van de woning steeg licht met 2,8%. Dit blijkt uit het jaaroverzicht van HDN (Hypotheken Data Netwerk) die hypotheekofferte aanvragen registreert.

2019; opnieuw het jaar van de oversluiter
HDN registreerde in 2019 10,7% meer hypotheekaanvragen dan in 2018. De stijging komt, net als in 2018, met name door het aantal consumenten dat haar hypotheek oversluit tegen veelal een lagere rente. November was met ruim 20.000 oversluitingen de hoogste maand. In deze periode is ook de laagste rente in historie geregistreerd.

De jonge starter bevindt zich in een lastige positie
HDN heeft in oktober 2019 tien klantprofielen geïntroduceerd.

“Er kan worden geconcludeerd dat de ‘jonge starter’ in een lastige positie zit. Ten opzichte van 2018 is deze groep 11% gedaald naar 28.000 aanvragen. De ‘hoog segment starter’ is met circa 45.000 aanvragen stabiel gebleven en de ‘stabiele starter’ wint terrein door 6% te stijgen. Het is noodzakelijk voor de ‘jonge starter’ meer ruimte te creëren om verdere scheefgroei te voorkomen. Denk daarbij aan de arbeidsmarktscan (NHG) en maatregelen vanuit de overheid”, licht HDN directeur Reinier van der Heijden toe.

Gepensioneerden sluiten hypotheek over
De afgelopen twee jaar ziet HDN verder een stijging in het aandeel gepensioneerden. De groep die een hypotheek aanvraagt voor de aankoop van een woning is stabiel gebleven met circa 10.000 aanvragen in 2019. De groep gepensioneerde oversluiters is met 42% gestegen ten opzichte van 2018, naar circa 26.000 aanvragen. 87% van deze groep vroeg een aflossingsvrije hypotheek aan.

Meer informatie
HDN stelt haar jaarcijfers beschikbaar via dit interactieve overzicht dat is onderverdeeld in: trends, regionale ontwikkelingen, doelgroep, gebruik van het energielabel, leeftijden en inbreng van eigen geld. Je kunt zelf selecties maken om specifieke cijfers naar boven te halen. Zo kun je inzoomen op de diverse ontwikkelingen.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content