Skip to Content

Nu ook DUO gegevens opvraagbaar binnen hypotheekproces

Utrecht – Vanaf vandaag kunnen ook geldverstrekkers voor hun klanten gegevens omtrent studieschulden (DUO) vanuit de bron digitaal opvragen. De digitale gegevens zijn met een app van consumentendataleveranciers via HDN opvraagbaar als de klant daar toestemming voor geeft. Dit zorgt voor een nog efficiënter en accurater aanvraagproces.

Binnen no-time zekerheid
Als je een hypotheek aanvraagt, moet je veel informatie/bewijsstukken aanleveren. Dat gaat het meest soepel als klanten hun digitale gegevens, van instanties die die gegevens beheren, kunnen delen met hun adviseur en geldverstrekker. Daarom is in samenwerking met verschillende partijen uit de markt de consumentendata-standaard ontwikkeld, ook wel de CA/CX standaard genoemd.

De brongegevens zijn met een app van de consumentendataleverancier via HDN (CA/CX berichten) opvraagbaar voor de adviseur en geldverstrekker als de consument daar toestemming voor geeft. Dit is sneller en accurater dan het heen en weer sturen van documenten en PDF’jes.

Op dit moment zijn digitale gegevens van het UWV, Mijnpensioenoverzicht en MijnOverheid beschikbaar voor het hypotheekproces. Sinds vandaag kan de klant dus ook gegevens omtrent studieschulden (DUO) digitaal beschikbaar stellen aan zijn geldverstrekker. Binnenkort komen daar de gegevens uit de Vooringevulde Aangifte (VIA) van de Belastingdienst bij.

Efficiënter en accurater proces
Met de digitale gegevens hebben de adviseur en geldverstrekker altijd de correcte gegevens bij de hand en hoeft de klant minder aanvullende documenten aan te leveren. Voor de klant betekent dit minder gedoe om bewijsstukken aan te leveren en ook de adviseur hoeft minder administratieve handelingen te verrichten. De gegevens hoeven namelijk niet meer handmatig te worden ingetypt, maar staan rechtstreeks in het adviespakket.

Steeds meer bronnen beschikbaar
Met het beschikbaar komen van de DUO gegevens zet HDN weer een stap naar een compleet data-driven hypotheekproces. De komende maanden werken we met verschillende marktpartijen aan het beschikbaar maken van gegevens van de Belastingdienst. Wil je als geldverstrekker ook meer doen met brondata laat dit dan weten aan HDN projectleider Gerben Neven, info@hdn.nl

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content