Skip to Content

Aantal hypotheekaanvragen februari piekt door oversluiter

Doorstromers minder actief op hypotheekmarkt

Utrecht – In februari zijn er circa 45.000 hypotheekaanvragen gedaan via het netwerk van HDN (Hypotheken Data Netwerk). Dat is ruim 10% meer dan het aantal in februari 2020 van 39.623. Deze stijging is met name te danken aan de oversluiters (13.000) die massaal wilden profiteren van de extreem lage rentestand.
 
Aantal hypotheekaanvragen in februari per jaar

Lage rente zet oversluiter massaal in beweging
Afgelopen weken berichtten de media over een laag-rente-record. HDN ziet in haar cijfers dat de oversluiter hier massaal op is ingesprongen en zo’n 29% van het totaal aantal aangevraagde hypotheken voor haar rekening neemt. In de meeste gevallen kiest de oversluiter voor een lange rentevast periode van 20 jaar. Niet verbazingwekkend als je ziet dat in februari 2020 de gemiddelde rente bij aangevraagde hypotheken op 1,7% lag en dat de gemiddelde rente de afgelopen maand zelfs nog verder is gezakt naar 1,5%. De gemiddelde hypotheeksom van de oversluiter lag in februari 2020 op € 234.000, dit jaar februari is dat € 252.000; een stijging van ruim 7,5%.

Percentage hypotheekaanvragen en gekozen rentevast periode in februari 2020/2021

Minder doorstromers
Opvallend is dat het aandeel doorstromers op de hypotheekmarkt de afgelopen vijf maanden met ruim 6% is gedaald naar 25,7% in februari 2021. In oktober waren de doorstromers nog goed voor 14.110 aanvragen (aandeel van 31%) maar in de afgelopen maand is dat gedaald naar 10.930 hypotheekaanvragen. Het aandeel tweede hypotheken, bijvoorbeeld voor verbouwingen, zien we de afgelopen vijf maanden verder stijgen. In absolute aantallen hebben starters in februari 800 meer hypotheken aangevraagd dan in januari. Het aandeel starters op de hypotheekmarkt is echter afgelopen maand wel gedaald van 28% in januari naar 26%. Dat is vergelijkbaar met het niveau in november.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content