Skip to Content

60 plussers sluiten hypotheek over in oktober

Cijfers hypotheekmarkt oktober 2021

Utrecht – De hypotheekmarkt draait overuren. De afgelopen maand zijn maar liefst 58.500 hypotheken aangevraagd. Dat is 30% meer dan in oktober 2020 (45.264). Er is met name een sterke groei van het aantal oversluitingen: 88% meer in vergelijking met oktober 2020. Aanvragers van 60 jaar en ouder spannen in de oversluitmarkt de kroon met bijna 7.000 hypotheekaanvragen in oktober. In 2020 waren dit er nog 3.500. Dit blijkt uit de cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).

De hypotheekmarkt kent een aantal seizoenspatronen. Waar het in de zomerperiode relatief rustig is, worden er in het najaar juist meer hypotheken aangevraagd. In oktober registreerde HDN 58.500 hypotheekaanvragen. Dat aantal ligt ver boven het aantal in dezelfde periode in voorgaande jaren. Alleen in maart 2020 zien we een vergelijkbaar aantal hypotheekaanvragen. Dit had te maken met de start van de coronapandemie en de bijkomende onzekerheid over de effecten hiervan op de rentestand/economie. Vermoedelijk heeft de huidige piek in aanvragen te maken met renteverhogingen, die een groot aantal aanbieders voor eind oktober had aangekondigd.

De 60 jarige oversluiter in actie
In vergelijking met 2020 is er nagenoeg een verdubbeling van hypotheekaanvragen afkomstig van oudere huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten. De lage rente en het minimale aanbod van woningen, zorgt er mede voor dat mensen besluiten hun hypotheek over te sluiten. Mensen in de leeftijdscategorie 60+ spannen hierbij de kroon met bijna 7.000 hypotheekaanvragen in oktober. In oktober 2020 was deze groep nog verantwoordelijk voor 3.500 aanvragen. Dit geeft aan dat ouderen langer in hun woning blijven wonen, wat de doorstroming op de woningmarkt belemmert.

Hypotheekaanvragen per maand van oversluiters >60 jaar

Het percentage aanvragen van oversluiters van 60 jaar en ouder ten opzichte van het totaal piekt in oktober 2021 (oranje lijn)

Starter in het nauw
Starters deden in oktober circa 12.000 aanvragen. Dit aantal ligt al bijna vijf jaar op hetzelfde niveau. Het totaal aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen jaren echter sterk gestegen. Dit betekent dat de starter steeds minder aan bod komt op de hypotheekmarkt. Het aandeel is sinds 2017 sterk afgenomen en is in de maand oktober op het laagste punt beland van 21%.

Hypotheekaanvragen per maand van starters

Het percentage aanvragen van starters ten opzichte van het totaal is sinds 2017 nog niet zo laag geweest (groene lijn)

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content