Skip to Content

Hypotheekmarkt blijft stijgen in februari 

hero image decor

HDN hypotheekmarkt cijfers februari 2024

De Meern – 1 maart 2024.  

Afgelopen maand werden circa 41.000 hypotheken aangevraagd via het HDN Platform. Dat zijn ruim 30% meer hypotheekaanvragen dan in dezelfde maand een jaar eerder (31.556). Het aantal aanvragen van niet-kopers valt op; met ongeveer 16.000 aanvragen is dit het hoogste niveau sinds september 2022. Dit blijkt uit cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk). 

Hypotheekmarkt op niveau 2020

Als we kijken naar het aantal hypotheekaanvragen in februari de afgelopen vijf jaar dan zie je dat de hypotheekmarkt terugkeert op het niveau van 2020/2021. Februari 2022 laat een enorme piek in aanvragen zien met 72.351 aanvragen. Dit was het absolute maandrecord sinds HDN de aanvragen registreert. Het recordaantal werd gestuwd door consumenten die hun hypotheek nog snel wilden oversluiten tegen de lage rente van dat moment.   

Het aantal hypotheekaanvragen in de maand februari per jaar

Niet-kopersmarkt neemt meer toe dan kopersmarkt 

De afgelopen drie maanden laat de hypotheekmarkt een sterk stijgende trend zien. Zo steeg het aantal aanvragen in februari met zo’n 14% ten opzichte van januari 2024. Opvallend is hierbij dat het aantal aanvragen van niet-kopers (16.000) sterker steeg dan het aantal aanvragen voor de aanschaf van een huis. Dit komt met name door meer onderhandse aanvragen of verhogingen van bestaande hypotheken voor bijvoorbeeld een verbouwing.  

Het aantal hypotheekaanvragen in februari is met 41.000 het hoogste aantal per maand sinds september 2022 toen er circa 44.000 hypotheken werden aangevraagd.  

Aantal hypotheekaanvragen per maand in de niet-kopers- en kopersmarkt

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content