Skip to Content

Straks geen kopie paspoort meer nodig bij aanvraag hypotheek

HDN introduceert nieuwe wijze van digitale identificatie en ondertekening

Utrecht, 4 november 2019 – HDN (Hypotheken Data Netwerk) heeft een Proof of Concept (PoC) positief afgerond, waarin is aangetoond dat een consument van financiële producten zich digitaal op het hoogste beveiligingsniveau kan identificeren én digitaal stukken kan ondertekenen. En dit op een manier die juridisch gelijk staat aan een ‘natte handtekening’. De resultaten van de PoC zijn op 30 oktober gepresenteerd tijdens de HDN Innovatiesessie in Houten.

Sinds 2014 is de eIDAS verordening van kracht binnen alle lidstaten van de Europese Unie. eIDAS biedt een wettelijk kader voor elektronische identificatie en vertrouwensdiensten. Reinier van der Heijden, directeur HDN: “In Nederland zijn slechts enkele partijen geaccrediteerd om op eIDAS-niveau hoog een elektronisch identificatiemiddel uit te geven dat gelijk is aan het paspoort. Daarmee kan een consument zich op het hoogste beveiligingsniveau digitaal identificeren en stukken ondertekenen. Met één van hen (Cleverbase) hebben wij de succesvolle PoC uitgevoerd en we gaan nu zo snel mogelijk met ketenpartijen een pilot opstarten.”

De doelstelling van de PoC was om elektronisch informatie uit het paspoort door de consument te laten delen op een makkelijke en veilige manier, die voldoet aan wet- en regelgeving. Bovendien kan de consument digitaal stukken ondertekenen, waaronder het bindend aanbod van een hypotheek. Deze wijze van ondertekening is juridisch waterdicht, omdat het op eIDAS-niveau hoog gebeurt.

“De resultaten van de PoC worden gezien als een belangrijke stap in ketenintegratie, efficiency, maar bovenal gebruiksvriendelijkheid voor de consument”, aldus Arjen de Bake, business development manager van HDN.

De volgende stap is het opzetten van een pilot met HDN aangesloten ketenpartijen, die naar verwachting start begin 2020. Geïnteresseerden voor deelname kunnen contact opnemen met Arjen de Bake, adebake@hdn.nl

 

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content