Skip to Content

Stijging hypotheekaanvragen voor kopen van een woning

hero image decor

Hypotheekmarkt cijfers derde kwartaal 2022

De Meern – Het afgelopen kwartaal registreerde HDN (Hypotheken Data Netwerk) 102.918 hypotheekaanvragen. Dit is een daling van bijna 14% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder (119.393). Een ruime meerderheid van de aanvragen, 61.354, was bedoeld voor de aanschaf van een woning en 41.564 aanvragen voor over- of bijsluitingen. Met name de oversluiters trekken zich terug uit de hypotheekmarkt; de niet-kopersmarkt is 31,9% gedaald ten opzichte van het derde kwartaal 2021. Opvallend is dat de kopersmarkt, ondanks de turbulente economische tijden, het afgelopen kwartaal een plus laat zien van 5,1%. Met bijna 10.400 aanvragen behaalde de Starter stabiel de grootste stijging (+37%) en ook de Doorstromer NHG vroeg veel meer hypotheken aan (3.650) dan vorig jaar (+35%).

Groei kopersmarkt ondanks rentestijgingen
Al geruime tijd wordt er gesproken over een oververhitte woningmarkt: te weinig aanbod, exorbitante prijzen en een alsmaar groter wordende groep die de toegang tot de woningmarkt verliest. Met het stijgen van de hypotheekrentes, waardoor de leencapaciteit afneemt en maandlasten toenemen, was dan ook de verwachting dat het aantal transacties van de kopersmarkt zou gaan teruglopen. Tot op heden ziet HDN dit nog niet terug in de cijfers: de kopersmarkt groeide ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar 5,1% naar 61.354 hypotheekaanvragen. Wel wordt er minder geleend. Het gemiddelde hypotheekbedrag nam af naar € 332.800,- (-4,4%) en ook de verhouding tussen het geleende bedrag en het inkomen daalde (LTI daalde van 4,44 naar 4,08).

Starters, opstromers en verbouwers op kop in hypotheekmarkt
Met de onzekerheid die momenteel heerst binnen de woningmarkt en economie, kiezen kopers duidelijk vaker voor garantie. Dit kwartaal werden 20.224 hypotheekaanvragen ingediend met NHG, een stijging van 32,5% ten opzichte van 2021 Q3. Met bijna 10.400 aanvragen behaalde de Starter stabiel de grootste stijging (+37%) maar ook de jonge starter kwam meer aan bod op de hypotheekmarkt afgelopen kwartaal met 6.628 aanvragen (+9%). In het hogere segment van de woningmarkt zie je juist een daling in hypotheekaanvragen optreden ten opzichte van vorig jaar. De Opstromer nieuwbouw vroeg 30% minder hypotheken aan ook de Starter hoog segment was aanmerkelijk minder actief: 12.000 aanvragen ten opzichte van 13.650 in 2021 Q3 (-12%). In de niet-kopersmarkt zakte de Oversluiter verder weg. Het aantal aanvragen daalde van 25.800 in het derde kwartaal van 2021 naar 9.400 het afgelopen kwartaal (-64%). De Verbouwer vroeg afgelopen kwartaal 20.700 hypotheken aan, een stijging van 31% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Sterke groei kopersmarkt in Gelderland, Flevoland en Friesland
Dit kwartaal heeft de groei van de kopersmarkt zich uitgebreid naar alle provincies. Gelderland (+16%), Flevoland (+15,9%) en Friesland (+15,2%) voeren daarbij de lijst aan. De kleinste groei werd geregistreerd in Limburg met een toename van 5,9% ten opzichte van 2021 Q3. Dat de kopersmarkt landelijk gezien ‘maar’ 5% is gegroeid, komt door de sterke afname in het aantal hypotheekaanvragen bedoeld voor de aanschaf van nieuwbouwwoningen.

Steeds meer energiebesparende maatregelen meegefinancierd met hypotheek
Met de oplopende geopolitieke spanning en daaruit voortvloeiende energiecrisis neemt het belang van duurzame woningen verder toe. Inmiddels wordt bij 48,8% van alle aanvragen het energielabel opgegeven, een stijging van 21,2% ten opzichte van 2021 Q3. Daarnaast worden er ook steeds meer energiebesparende maatregelen meegefinancierd met de hypotheek: 12,7% procent heeft een EBM (Energie Besparende Maatregelen) budget, een toename van 70%. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger omdat consumenten soms op een later moment in het offertetraject er toch voor kiezen om wel energiebesparende maatregelen mee te financieren.

Meer informatie
HDN stelt haar kwartaalcijfers beschikbaar via een interactief overzicht dat is onderverdeeld in trends, hypotheekbedragen, regionale ontwikkelingen, doelgroepen en duurzaamheid. Je kunt zelf selecties maken om specifieke cijfers in te zien.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content