Skip to Content

Ruim 40% meer hypotheekaanvragen in januari

hero image decor

HDN hypotheekmarkt cijfers januari 2024

De Meern – 1 februari 2024.
In de eerste maand van 2024 werden meer dan 36.000 hypotheken aangevraagd via HDN. Dat is een stijging van ruim 44% vergeleken met januari vorig jaar, toen er slechts 25.705 werden geregistreerd. Deze aanzienlijke stijging is met name te danken aan het groeiende vertrouwen van consumenten in de woningmarkt. Met 22.293 hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning scoorde januari 2024 het hoogste aantal per maand sinds september 2022. 

Vertrouwen van de consument stijgt 

Uit de Monitor Koopwoningmarkt* bleek eind 2023 dat het vertrouwen in de woningmarkt onder consumenten in december is gestegen naar het hoogste niveau in twee jaar tijd. Daarmee kwam een einde aan de forse daling van dit vertrouwen vanaf de tweede helft van 2021 tot medio 2023. Vooral de koopprijs- en renteontwikkeling hebben een duidelijk effect gehad op het sentiment van de woonconsument. HDN ziet deze ontwikkeling ook terug in de hypotheekmarktcijfers. Er werden afgelopen maand 22.293 hypotheken aangevraagd voor de aankoop van een woning. Dit is het hoogste aantal per maand sinds september 2022.  

Verticale as links: Aantal hypotheekaanvragen koopmarkt per maand
Verticale as rechts: Aantal hypotheekaanvragen voor nieuwbouw per maand

Sterke stijging aanvragen nieuwbouw 

In januari 2023 lag het aantal hypotheekaanvragen voor nieuwbouw met 1.357 op één van de laagste niveaus in jaren. Sindsdien zien we het aantal aanvragen langzaam stijgen met in januari 2024 een enorme sprong naar 3.600 aanvragen, een stijging van 140% ten opzichte van januari 2023. 

Meeste hypotheekaanvragen van verbouwers 

Over de gehele linie klantprofielen ziet HDN, in vergelijking met januari 2023, een stijging. De grootste stijging (95%) is die van de Opstromer Nieuwbouw. De Starter in het hoog segment is met een stijging van 54% een goede tweede. In absolute aantallen is de verbouwer het meeste actief in januari 2024, met ongeveer 6.400 hypotheekaanvragen. 

Verdeling van de hypotheekaanvragen per klantprofiel


* De Monitor Koopwoningmarkt is het resultaat van een samenwerking tussen BKR, Centraal Bureau voor de Statistiek, De Hypotheekshop, HDN, Nationale Hypotheek Garantie, Nederlandse Vereniging van Makelaars, Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, en Vereniging Eigen Huis en wordt beheerd vanuit het Expertisecentrum Woningwaarde van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. 

Ander nieuws: Webinar Actief Klantbeheer

Bekijk via deze link het Webinar Actief Klantbeheer dat in januari plaatsvond!

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content