Skip to Content

Pilot Inkomensverklaring ondernemer via HDN van start

De Meern – 15 november 2022 – Accelerate, Faster Forward (Elements), HDN, Pentrax en Zakelijk Inkomen zijn een pilot gestart met het digitaal aanvragen van de inkomensverklaring ondernemer. Pentrax en Zakelijk Inkomen zijn op het HDN Platform aangesloten en de softwarepakketten zijn aangepast waardoor adviseurs vanuit hun software een inkomensverklaring ondernemer kunnen aanvragen bij één van de aangesloten rekenexperts. Het proces verloopt dan volledig via HDN inclusief documentafhandeling. Dit zorgt voor meer zorgvuldigheid, gemak en snelheid voor zowel de klant en adviseur als de rekenexperts en geldverstrekkers.

Meer gemak, snelheid en zorgvuldigheid
Voor het verkrijgen of wijzigen van een hypotheek is het noodzakelijk informatie te hebben over de hoogte van het inkomen. Voor mensen in loondienst komt deze informatie uit de werkgeversverklaring, de loonstrook en/of uit het UWV verzekeringsbericht. Voor zelfstandig ondernemers vragen steeds meer geldverstrekkers om een inkomensverklaring ondernemer. Deze uitgebreide analyse wordt opgesteld door een deskundige partij die zich hierin heeft gespecialiseerd, de rekenexpert. Het intermediair vult vandaag de dag het extranet van de rekenexpert in of de klant vraagt zelf een rapport aan. Dit betekent veel heen en weer mailen en handmatig overtypen.

Omdat dit efficiënter en zorgvuldiger kan, is de pilot Inkomensverklaring ondernemer gestart. Het intermediair vraagt vanuit het softwarepakket via HDN de inkomensverklaring ondernemer aan bij Pentrax of Zakelijk Inkomen. Vervolgens ontvangen zij via HDN de benodigde gegevens en de inkomensverklaring in het softwarepakket. Zo kan de aanvraag direct door naar de geldverstrekker. Hierdoor verloopt het proces sneller, worden er geen gegevens handmatig overgetypt en verloopt alles, inclusief documentafhandeling, veilig en digitaal via HDN.

Eerst testen, landelijke uitrol verwacht in Q1 2023
De komende maanden testen een aantal advieskantoren op uitnodiging van Faster Forward en Accelerate de nieuwe manier van werken. Als de pilot succesvol verloopt wordt de nieuwe werkwijze voor alle intermediairs en softwareleveranciers beschikbaar gemaakt.

Reinier van der Heijden, directeur HDN: “Samen met de partners zetten we weer een belangrijke stap naar het volledig digitaal aanvragen van een hypotheek. Het is goed nieuws dat ook ondernemers een snelle gestandaardiseerde digitale route hebben om hun inkomensgegevens aan te leveren bij de adviseur.”

Meer informatie
Adviseurs die nu al graag gebruik willen maken van de dienst kunnen het beste informeren bij hun softwareleverancier naar de mogelijkheden. Neem voor meer informatie contact op met accountmanager Rob van Slooten via rvanslooten@hdn.nl

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content