Skip to Content

Rabobank versnelt hypotheekaanvraagproces

Utrecht, 20 december 2019 – Naast Argenta, Aegon, bijBouwe, NIBC en Allianz is het vanaf vandaag ook mogelijk om bij alle producten van de Rabobank brondata te gebruiken bij de hypotheekaanvraag. Begin dit jaar is deze service (CA/CX) gelanceerd waarmee hypotheekadviseurs klantgegevens uit de bron geautomatiseerd via HDN met geldverstrekkers kunnen delen. Dit zijn gegevens van het UWV en Mijnpensioenoverzicht.nl. Komend jaar breidt HDN de service uit met de gegevens van MijnOverheid en gegevens over eventuele studieschulden (DUO).

Minder documenten aanleveren, sneller proces
Binnen de HDN service is het mogelijk om bij een hypotheekaanvraag de gegevens van het UWV voor de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) en pensioengegevens uit Mijnpensioenoverzicht direct bij de deelnemende geldverstrekkers aan te leveren. Hiermee komt het handmatig aanleveren van een werkgeversverklaring in veel gevallen te vervallen en hoeft de adviseur het IBL-toetsinkomen niet meer eerst vast te stellen. Ook hoeft hij het pensioenoverzicht niet langer handmatig aan te leveren. Door gebruik te maken van brondata in plaats van het toesturen van documenten verloopt een hypotheekaanvraag een stuk soepeler. De geldverstrekkers valideren gegevens uit de hypotheekaanvraag met behulp van brondata die zij van Ockto krijgen. Voor de consument en adviseur levert dit een betere ervaring op, omdat zij minder bewijstukken hoeven aan te leveren en het gehele proces sneller verloopt.

Geen handmatige invoer meer nodig
Voor de ontsloten bronnen hoeft de hypotheekadviseur niet meer handmatig gegevens in te voeren. De klant downloadt de app van Ockto en geeft akkoord op het delen van zijn gegevens. Op dat moment zijn de gegevens via de bekende HDN CA/CX berichten opvraagbaar voor de geldverstrekker en zijn er geen aanvullende documenten voor de Inkomensbepaling Loondienst of het pensioen nodig.

Service bij steeds meer aanbieders beschikbaar
De service is in een pilot ontwikkeld met Argenta, Aegon, Quion en CMIS. Inmiddels zijn ook bijBouwe, NIBC, Allianz, De Hypotheker en de Rabobank aangesloten op het initiatief. In 2020 zal het aantal geldverstrekkers en adviespakketten die de dienst ondersteunen verder toenemen. Daarnaast is HDN bezig om ook consumentendata van MijnOverheid (onder andere Basisregistratie Personen), en gegevens omtrent eventuele studieschulden (DUO) via deze weg beschikbaar te stellen.

Meer informatie
https://www.hdn.nl//hypotheek-aanvragen-met-data-van-consumentendataleveranciers/

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content