Skip to Content

Lichte stijging hypotheekaanvragen voor aanschaf woning

hero image decor

Hypotheekmarkt stabiliseert tweede kwartaal 2023

De Meern – 5 juli 2023. HDN (Hypotheken Data Netwerk) registreerde in het tweede kwartaal van 2023 92.999 hypotheekaanvragen, een afname van 34,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar ziet HDN dat de markt stabiliseert en zelfs licht is aangetrokken. Afgelopen kwartaal werden er 2% meer aanvragen gedaan dan in januari t/m maart (91.341 aanvragen) en het aantal aanvragen voor de aanschaf van een woning is van 55.841 (Q1) gestegen naar 60.099 (Q2) een stijging van 7,6%. Meer details vind je in het interactieve kwartaaloverzicht.

Gemiddelde hypotheekbedrag licht gestegen
Het gemiddelde hypotheekbedrag in de kopersmarkt in Q2 2023 komt uit op € 330.024,- een daling van 6,7% ten opzichte van Q2 2022.Maar ook hier geldt dat vergeleken met het eerste kwartaal dit jaar, zowel het gemiddelde hypotheekbedrag als de gemiddelde woningwaarde zijn gestegen met bijna 2%.

Starters krijgen voet tussen de deur in kopersmarkt
Starters op de woningmarkt lijken de afgelopen periode wat wind in de zeilen te krijgen. De Starter Stabiel vroeg afgelopen kwartaal binnen de kopersmarkt de meeste hypotheken aan (12.860) en dat is een stijging van ruim 24% ten opzichte van dezelfde periode vorige jaar. In de provincie Noord-Holland was dit zelfs 61% meer aanvragen dan een jaar eerder. In Utrecht maakte de Starter Jong de grootste stijging mee van 54%. De Opstromer Nieuwbouw was net als voorgaand kwartaal de grootste verliezer en zag het aantal aanvragen met maar liefst 43% teruglopen van 5.880 in 2022 Q2 naar 3.320 in 2023 Q2. Gezien de daling van het aantal bouwvergunningen is de verwachting dat hier op korte termijn ook geen verandering in komt.

Meefinancieren energiebesparende maatregelen neemt toe
Van alle hypotheekaanvragen in 2023 Q2 was bij 57,2% een energielabel bekend en er werd in 14,7% van de aanvragen gekozen om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Een jaar eerder werd bij 10% van de aanvragen energiebesparende maatregelen meegefinancierd. Dat is een stijging van 4,7% die positief bijdraagt aan verduurzaming van de woningvoorraad. 

Meer informatie

HDN stelt de kwartaalcijfers beschikbaar via een interactief overzicht dat is onderverdeeld in: trends, regionale ontwikkelingen, klantprofielen, duurzaamheid en inbreng van eigen geld. Je kunt zelf selecties maken om specifieke cijfers naar boven te halen. Dus wil je weten hoeveel de gemiddelde waarde van een koopwoning in Zuid-Holland is gestegen? Of in welke provincie de meeste verbouwers actief waren? Stel de filters boven het kwartaaloverzicht in en je ziet de bijbehorende cijfers.

Interactief kwartaaloverzicht
image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content