Skip to Content

Hypotheekmarkt volgt seizoenspatroon

hero image decor

Cijfers hypotheekmarkt augustus 2023

De Meern – 1 september 2023. Net als ieder jaar in de zomerperiode was het ook in augustus 2023 rustig op de hypotheekmarkt. Afgelopen maand werden circa 28.000 hypotheken aangevraagd via het HDN Platform. Dat ligt iets onder het aantal hypotheekaanvragen in dezelfde maand een jaar eerder (29.842). Dit blijkt uit cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk). 

Aantal hypotheekaanvragen per maand van kopers en niet-kopers  (linker verticale as) + percentage kopers van het totaal (rechter verticale as)

Markt laat seizoenspatroon zien 

Het totaal aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen maand met ongeveer 28.000 licht gedaald ten opzichte van de dezelfde periode afgelopen jaar. Het aantal hypotheekaanvragen voor het kopen van een woning is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van de voorgaande jaren in augustus.

Aantal hypotheekaanvragen in augustus per jaar

De Starter laat zich, na het dieptepunt in januari 2023, meer zien op de hypotheekmarkt en is in aantal hoger dan de Doorstromer. Met bijna 10.000 aanvragen is de starter verantwoordelijk voor meer dan de helft van de Koopmarkt. Dit heeft onder andere te maken met de stijging van het inkomen en het terugtrekken van de belegger op de woningmarkt. 

Steeds minder doorstroming naar nieuwbouwwoningen

De Doorstromer stroomde de afgelopen jaren vaak door naar een nieuwbouwwoning. De gemiddelde woningwaarde lag bij deze groep, met ruim € 525.000, significant hoger dan de gemiddelde waarde van bestaande bouw (€ 408.000,-). Echter het aantal hypotheekaanvragen voor een nieuwbouwwoning is sterk afgenomen de afgelopen jaren (zie groene lijn) van ongeveer gemiddeld 3.900 aanvragen per maand in 2021, naar gemiddeld 2.000 aanvragen per maand in de eerste 8 maanden van 2023. Deze flinke daling heeft te maken met het gedaalde aantal verleende bouwvergunningen in 2022. Ook het gebrek aan bouwmaterialen, de gestegen bouwkosten, de stikstofproblematiek en het tekort aan personeel in zowel de bouwsector als bij de overheid zorgen voor een beperkt aanbod van nieuwbouwwoningen.  

De verwachting van HDN is, dat als de nieuwbouw ook in de komende jaren onvoldoende aantrekt, de doorstroom binnen de bestaande koopwoningvoorraad zal stagneren.   

Totaal aantal hypotheekaanvragen (linker verticale as) + aantal hypotheekaanvragen voor nieuwbouw (rechter verticale as)

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content