Skip to Content

Hypotheekaanvragen nog steeds op recordhoogte

PERSBERICHT

Hypotheekmarkt in rustiger vaarwater na extremen tijdens intelligente lockdown

Utrecht – Er wordt nog steeds een record aan hypotheken aangevraagd. Met circa 43.000 hypotheekaanvragen in de maand mei 2020 ligt het aantal meer dan 26% hoger dan het maandgemiddelde van de afgelopen jaren. Daarmee is er een trend gezet vanaf augustus 2019 waarbij iedere maand het record van de afgelopen jaren verbreekt, met absolute uitschieters tijdens de eerste twee maanden van de intellligente lockdown. Dit blijkt uit de cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk). “Waar de hypotheekaanvragen in maart en april, met ruim 85% hoger dan normaal, echt door het dak gingen, zitten we nu weer in iets rustiger vaarwater. De markt lijkt te stabiliseren naar het niveau van de maanden voor de coronacrisis,” aldus Reinier van der Heijden, directeur HDN.

Hypotheekaanvragen in mei per jaar

Relatief minder oversluiters
Toen het coronavirus zich in Nederland manifesteerde is de rente iets gestegen en besloten veel mensen om hun hypotheek versneld om te zetten naar een hypotheek met de, in vergelijking met afgelopen jaren, nog steeds extreem lage rente. In mei zie je dat het aandeel van deze oversluiters daalt en de verhoudingen tussen de verschillende soorten aanvragers normaliseren. Ook het aandeel gepensioneerden en mensen die een nieuwbouw huis kopen en hun eigen huis verkopen, daalt ten opzichte van de voorgaande maanden. Daarbij is er een zichtbare procentuele stijging in de groepen: Starters jong, Starter stabiel, Doorstromer en Opstromer*.

Ontwikkeling aandeel per klantprofiel* van hypotheekaanvragen

Consumenten zetten langer hun hypotheek vast
HDN constateert al enige tijd dat de gemiddelde rentevast periode van hypotheekaanvragen aan het toenemen is. Omdat de aangeboden rentevast periodes in rentepercentage niet significant meer verschillen en erg laag ligt, kiezen consumenten vaker voor een langere periode. In april 2020 lag de gemiddeld aangevraagde rentevast periode het hoogst met 18,6 jaar.

Gemiddelde rentevast periode van hypotheekaanvragen

*Klantprofielen
Aanvragen worden op basis van tientallen kenmerken toegewezen aan het profiel waar zij de meeste overeenkomsten mee hebben. Hierbij worden de volgende profielen onderscheiden:

 • Doorstromer NHG: gebruikt een hypotheek met NHG om te verhuizen naar een tweede woning.
 • Gepensioneerde: is gemiddeld een stuk ouder en beschikt over een inkomen uit pensioen of uitkering.
 • Onbekend: aanvragen die vanwege incomplete of incorrecte gegevens niet aan een profiel toegewezen kunnen worden.
 • Ondernemer aankoop: heeft een zelfstandig inkomen of inkomen uit onderneming. Relatief hoog hypotheekbedrag en woningwaarde.
 • Opstromer: koopt een bestaande woning met een aanzienlijk hogere marktwaarde dan de huidige woning.
 • Opstromer nieuwbouw: koopt een nieuwbouw woning met een aanzienlijk hogere marktwaarde dan de huidige woning.
 • Oversluiter: sluit bestaande hypotheek over, veelal bij een andere geldverstrekker.
 • Starter hoog segment: starter die voor het eerst de (koop)woningmarkt betreedt. Met name gekenmerkt door een relatief hoog inkomen en hypotheekbedrag (gemiddeld ongeveer €350.000).
 • Starter jong: relatief jong en met een complex, vaak flexibel, inkomen. Laag hypotheekbedrag (met NHG) en lage woningwaarde.
 • Starter stabiel: ‘oudere’ starter (gemiddeld 35 jaar) die voor zekerheid kiest: vast inkomen, hypotheek met NHG, relatief goedkope woning.
 • Verbouwer
image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content