Skip to Content

Het jaar van livegangen en live bitterballen

Eindejaarsblog Reinier van der Heijden en Merlyn van den Berg, bestuur HDN

Bijzonder.
Dat woord komt spontaan bovendrijven als we aan het afgelopen jaar denken. Mooie mijlpalen waren er tenslotte volop – meer dan honderd miljard euro aan hypotheken die over ons platform vloog, om er alvast eentje te noemen. Een getal dat ook ons duizelt, terwijl we dachten dat corona de markt in het slop zou trekken. Niets daarvan, zo blijkt wel.

Maar uitdagingen waren er natuurlijk ook.
Beginnende eind januari, met de situatie rond de IBL Rekentool. Schrikken was dat, voor ons allemaal. IBL ging tijdelijk uit de lucht en lange dagen volgden, waarin de werkgroepen zich onverschrokken vastbeten in het oplossen van de gevolgen van het incident. En succesvol gelukkig, met een nieuw control framework en officiële ‘Assurance’ van BDO.

Maar, zoals Johan Cruijff al zei, ‘elk nadeel heb se voordeel’ – zo ook nu.
We beseffen extra goed hoe belangrijk het is om aantoonbaar in control te zijn, iets waar we met SOC2 serieus werk van maken. In zekere zin versterkte IBL onze beleving voor SOC2, wat eerst toch vooral op papier leefde. In april of mei komend jaar verwachten we een goedgekeurde verklaring voor SOC2-Type 2 te ontvangen. Een goed vooruitzicht, zeker voor onze leden en gebruikers.

Trots zijn we ook op de nieuw gelanceerde mogelijkheden, zoals de Bankgaranties en DUO-gegevens die nu via HDN beschikbaar zijn.
Rond het thema studieschuld lopen de meningen natuurlijk uiteen, dus wij dachten: wij bouwen alvast de ‘pijplijn’, aan de markt de keuze om aan te haken. En over techniek gesproken, blij – en eerlijk is eerlijk, ook opgelucht – zijn we dat bijna alle geldverstrekkers, kredietpartijen en verzekeraars over zijn op de API-technologie van het HDN Platform. Daarnaast zijn ook een deel van de advies/crm pakketten over. ‘Bijna alle’ en ‘een deel’ zegt ook dat we nog wat werk moeten verzetten. We kunnen in elk geval door om met elkaar nieuwe toepassingen te ontwikkelen.

Dit was ook het jaar waarin we elkaar weer vaker zagen, ‘ouderwets’ live.
Met warmte denken we terug aan onze ledenvergadering en de daaropvolgende sessie met alle stakeholders uit de keten. Wát was het fijn om iedereen recht in de ogen te kijken, jullie verhalen te horen, samen te lachen – na al die maanden van Teams-marathons. Met een glaasje en de bekende bitterbal om de gezelligheid compleet te maken. Laten we hopen dat we volgend jaar de draad weer kunnen oppakken.

Want verbinding en samenwerking, daar draait het binnen onze vereniging allemaal om. Zeker ook in 2022.
Zo verstevigen we de externe samenwerkingen, bijvoorbeeld met Zorgeloos Vastgoed en het sector collectief duurzaam wonen. Heel waardevol dat onze data de BV Nederland nieuwe inzichten geeft om duurzamer te worden, een enorme opgave die ons allemaal raakt. Niet alleen als organisatie, ook als persoon natuurlijk. Verder geven we volgend jaar de Standaard 2.0 (flexibilisering van het berichtenverkeer) verder vorm, net als onze verenigingsgovernance. Die willen we meer up-to-date inrichten, zodat we de besluitvorming verbeteren en tegelijk meer commitment op het hoogste niveau bij onze leden en gebruikers creëren.

Terwijl ‘bijzonder’ 2021 typeert, kan ‘samen’ weleens het woord voor volgend jaar worden.
Hoewel ‘samen’ nu misschien wat beladen voelt, met maximaal vier gasten aan het kerstdiner, wensen we je toch heerlijke kerstdagen met je dierbaren. En een mooi nieuwjaar, vol verbinding.

Wij gaan ervoor. Graag tot volgend jaar!

Merlyn & Reinier

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content