Skip to Content

HDN vernieuwd standaard voor gebruik bronnen 

hero image decor

Op 1 januari 2025 kan een gemiddeld complexe doorstromer een hypotheek geaccepteerd krijgen, enkel op basis van brondata. Dit is het doel van meer dan 65 partijen die het Convenant Brondata hebben ondertekend.  Om dit nog efficiënter te maken worden de berichten die dit mogelijk maken (de CA/CX en EA/EX) verbeterd. 

De standaard wordt aangepast en we gaan over van de grote CA/CX- en EA/EX schema’s met daarin de dataset per bericht naar losse bronberichten. 

Per bron is bepaald welke velden moeten worden opgevraagd. Deze zijn in het bronbericht opgenomen.  Je krijgt met de nieuwe standaard dus per bron alleen de gegevens en velden te zien die je nodig hebt. Wel zo duidelijk. Én voor HDN makkelijker te onderhouden en te verbeteren.  

De volgende berichten komen in november op de Gebruikers Test Omgeving van het HDN Platform en zullen op termijn de CA/CX vervangen. 

  • BasisRegistratiePersonenBericht 
  • DigitaleIdentificatieBericht 
  • LoondienstInkomstenbericht 
  • PensioenOverzichtBericht 
  • VoorafIngevuldeAangifteBericht 
  • StudieLeningBericht 
  • WoonBericht 

Deze berichten zijn uitsluitend te gebruiken in combinatie met HDN API v2.  Neem voor meer informatie hierover contact op met Jan Schrama.

Begin 2024 updaten we de EA/EX naar losse berichten voor Kadaster, NWWI en Calcasa. 

Wil je ook vooruit met het gebruik van bonnen in het hypotheekproces? Laat het ons weten. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden. 

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content