Skip to Content

Geldigheid en dossiers

Verslag meet-up 7 juni 2022: Geldigheid en dossiers

Belangrijke input voor de werkgroep Processen

Geldverstrekkers gaan verschillend om met geldigheid rentevoorstel en bindend aanbod, terwijl er behoefte is aan uniformiteit. Dat gaan we verder in de werkgroep uitwerken.

  • Partijen vinden het vervelend dat de verplichte status SX01 niet altijd wordt verstuurd. Als deze wordt verstuurd, kan deze op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Dit kan gaan over rentevoorstel (indicatief aanbod) of bindend aanbod. De aanwezigen van de meet-up wil deze verwarring voorkomen door duidelijker gebruik te maken van definities, en strenger te zijn wanneer partijen zich niet aan de ketenafspraken houden.
  • De SX01 moet twee weken voor het verlopen van het aanbod worden verstuurd, terwijl het aanbod 2 weken geldig is. Dan worden ze samen gestuurd en heeft de SX01 weinig toegevoegde waarde. Daarom stelden de deelnemers voor om dit op 4 of 5 dagen te zetten, alleen voor de partijen die een getekend renteaanbod retour vragen.
  • Om duidelijkheid te scheppen tussen een rentaanbod en bindend aanbod moeten er misschien gescheiden SX-en komen voor “Indicatief aanbod verloopt” en “Bindend aanbod verloopt”.
  • Tijdens de meet-up werden er vragen gesteld over de AcceptatieDt(OX) die tijdens het proces ingevuld moet worden. Dit is in de huidige versie van de standaard, de HDN22, nog niet het geval, maar in de werkgroep processen is besproken om hier een verandering in aan te brengen. De input uit de sessie wordt bij de Werkgroep processen ingebracht zodat zij kan besluiten wat het beste bij de hele keten past.
  • Ook merkte partijen op dat sommige ketenafspraken niet altijd worden nageleefd. Het heeft onze aandacht en we gaan kijken hoe we hier verbetering in kunnen aanbrengen.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content