Skip to Content

Einde in zicht voor de werkgeversverklaring?

Grote stijging gebruik Inkomensbepaling Loondienst

Utrecht – In 2018 is een nieuwe manier om het toetsinkomen te berekenen live gegaan onder de naam Inkomensbepaling Loondienst. Hiermee kunnen mensen in loondienst een hypotheek aanvragen met het UWV verzekeringsbericht in plaats van met de werkgeversverklaring. Nu bijna een jaar verder zien we een flinke stijging in het gebruik van de nieuwe methode. Veel geldverstrekkers, softwareleveranciers van adviespakketten, adviseurs, NHG en klanten omarmen de nieuwe methodiek waardoor er tot nu toe al meer dan 7000 klanten hun hypotheekaanvraag hebben gedaan met de Inkomensbepaling Loondienst. Als deze trend doorzet zal het UWV verzekeringsbericht voor een grote groep klanten de werkgeversverklaring vervangen.

Waarom de Inkomensbepaling Loondienst?
De werkgeversverklaring moet gemiddeld 2 tot 3 keer door de consument worden aangeleverd. Bijvoorbeeld omdat er verkeerde feiten op het formulier zijn ingevuld of er essentiële zaken als een handtekening ontbreken. Met de Inkomensbepaling Loondienst worden deze problemen voorkomen en gaat het aanleveren van salarisgegevens bij een hypotheekaanvraag in 1 keer goed. Door gebruik te maken van een digitaal document met loongegevens – het UWV verzekeringsbericht – kunnen klanten gebruikmaken van betrouwbare brongegevens en hebben zij gemiddeld 4 dagen sneller zekerheid of zij hun hypotheek rond kunnen krijgen. Dit blijkt uit cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk). De Inkomensbepaling Loondienst kan nu al bij 60 tot 70% van de hypotheekaanvragen van mensen in loondienst de werkgeversverklaring vervangen. Streven is om op den duur de werkgeversverklaring overbodig te maken.

Aandeel groeit
In 2018 is bijna 10% van de hypotheken verstrekt met gebruik van de loongegevens uit het UWV bericht en dit percentage stijgt snel. Zo is het aantal aanvragen met de Inkomensbepaling Loondienst in november 55% gestegen ten opzichte van september. Als deze trend doorzet wordt het UWV verzekeringsbericht voor een grote groep klanten de standaard en verdwijnt de werkgeversverklaring.

Geldverstrekkers en NHG sluiten aan
Het aantal aanvragen met de Inkomensbepaling Loondienst stijgt mede omdat het bij steeds meer geldverstrekkers mogelijk is het UWV verzekeringsbericht te gebruiken. Het was al langer mogelijk om bij ING, Florius, ABN AMRO, Rabobank en Aegon het UWV verzekeringsbericht te gebruiken. Argenta en de Volksbank merken SNS, BLG en Regiobank staan in de startblokken en gaan per 1 januari 2019 live. Bij elkaar bedienen bovengenoemde labels meer dan 50% van de hypotheekmarkt. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft de Inkomensbepaling Loondienst opgenomen in haar Voorwaarden en Normen 2019. Dit betekent dat deze nieuwe methode ook gebruikt kan worden voor het aanvragen van een hypotheek met NHG, naast de werkgeversverklaring. ‘NHG neemt graag onnodige drempels weg in het hypotheekverstrekkingstraject. Daarom hebben we actief deelgenomen aan de ontwikkeling van deze nieuwe methodiek’, aldus Carla Muters, bestuurder NHG.

Softwareleveranciers maken weg vrij voor adviseurs
Naast Adviesbox kunnen inmiddels ook alle gebruikers van MyView, Figlo, Finix, Scenario Advies en Findesk (per 1 januari) aanvragen doen met de loongegevens uit het UWV verzekeringsbericht. Daarmee is de methode voor het overgrote deel van de hypotheekadviseurs in Nederland beschikbaar.

Adviseurs en consumenten positief
Adviseurs die al langere tijd met de Inkomensbepaling Loondienst werken zijn positief. “De nieuwe applicatie biedt ‘instant’ inzicht in het toetsinkomen van de aanvrager en kan een werkgeversverklaring in principe overbodig maken. Ik probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de Inkomensverklaring Loondienst. En dat scheelt tijd, want bij ons is een werkgeversverklaring slechts één op de drie keer direct akkoord. Onze klanten reageren positief op dit alternatief voor de werkgeversverklaring,” aldus Ronald Hensen van De Hypotheker.

Meer informatie
De Inkomensbepaling Loondienst is uitvoerig getest in een pilot van Handig!.
Handig! is een samenwerkingsverband bestaande uit ABN AMRO, Florius, ING, Rabobank, De Hypotheker, NHG, IG&H en HDN die zich richt op het beschikbaar maken van digitale, gevalideerde brondata voor het aanvragen van een hypotheek.

Op www.hdn.nl/inkomensbepalingloondienst is meer informatie beschikbaar over de nieuwe werkwijze. Voor vragen kun je contact opnemen met projectleider Burny Verbeek, info@hdn.nl of met uw contactpersoon van de deelnemende geldverstrekkers.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content