Skip to Content

Drukte hypotheekmarkt houdt aan in november

Na de uitschieter in oktober blijft ook in november het aantal hypotheekaanvragen hoog. Met 52.833 ligt het aantal 14% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Delen wij de markt op in aanvragen voor aankoop woning en niet aankoop woning, dan is de verdeling 20.689 voor de aankoopmarkt en 32.145 voor niet aankoopmarkt (oversluitingen en tweede hypotheken). Het aantal tweede hypotheken, meestal aangevraagd door verbouwers, steeg de afgelopen maand in vergelijking met dezelfde maand in 2020 sterk: 43% naar 5.580 aanvragen. Dit blijkt uit de data van HDN (Hypotheken Data Netwerk). 

In oktober werden 58.500 hypotheken aangevraagd. Dit had vermoedelijk te maken met de aangekondigde renteverhogingen van geldverstrekkers. In november is dit aantal weer wat afgenomen naar 52.833 aanvragen. Dit is nog steeds ruim 13% hoger dan het aantal aanvragen in november 2020.

Minder starters en doorstromers NHG
Als we inzoomen op de verschillende typen hypotheekaanvragers, de zogenaamde klantprofielen, dan zijn de ‘oversluiters’ en ‘verbouwers’ samen goed voor 40% van alle hypotheekaanvragen in november. Ook het marktaandeel van gepensioneerden stijgt sinds juli aanzienlijk en neemt toe van 6,6% in november 2020 naar 14% in de afgelopen maand. Daar waar de ‘doorstromer NHG’ begin 2021 nog goed was voor 5% van de hypotheekaanvragen is dit in november gedaald naar 1,6%. Samen met ‘de jonge en stabiele starters’ zijn dit de groepen, die het minst aan bod komen in de hypotheekmarkt (minder dan 5% marktaandeel).  Meer informatie over de ontwikkelingen in de markt vind je op onze speciale marktcijferspagina.

Ontwikkeling klantprofielen 2021

Toelichting profielen

 • Doorstromer NHG: gebruikt een hypotheek met NHG om te verhuizen naar een tweede woning.
 • Gepensioneerde: is gemiddeld een stuk ouder en beschikt over een inkomen uit pensioen of uitkering.
 • Onbekend: aanvragen die vanwege incomplete of incorrecte gegevens niet aan een profiel toegewezen kunnen worden.
 • Ondernemer aankoop: heeft een zelfstandig inkomen of inkomen uit onderneming. Relatief hoog hypotheekbedrag en woningwaarde.
 • Opstromer: koopt een bestaande woning met een aanzienlijk hogere marktwaarde dan de huidige woning.
 • Opstromer nieuwbouw: koopt een nieuwbouw woning met een aanzienlijk hogere marktwaarde dan de huidige woning.
 • Oversluiter: sluit bestaande hypotheek over, veelal bij een andere geldverstrekker.
 • Starter hoog segment: starter die voor het eerst de (koop)woningmarkt betreedt. Met name gekenmerkt door een relatief hoog inkomen en hypotheekbedrag (gemiddeld ongeveer €350.000).
 • Starter jong: relatief jong en met een complex, vaak flexibel, inkomen. Laag hypotheekbedrag (met NHG) en lage woningwaarde.
 • Starter stabiel: ‘oudere’ starter (gemiddeld 35 jaar) die voor zekerheid kiest: vast inkomen, hypotheek met NHG, relatief goedkope woning.
 • Verbouwer: veelal onderhandse hypotheken met zeer lage LTI en LTV.
image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content