Skip to Content

Brondataleverancier Datakeeper op HDN Platform aangesloten!

hero image decor

Datakeeper is vandaag als nieuwe gecertificeerde brondata leverancier toegevoegd aan ons platform. Hierdoor is het nu mogelijk voor consumenten om via de Ockto, iWize of Datakeeper app brondata te delen met de partij waar een hypotheekaanvraag is gedaan.

Geldverstrekkers en Advies/CRM pakketten kunnen Datakeeper nu toevoegen, zodat ze via Datakeeper gegevens bij de klant op kunnen vragen. Via de nieuwe bronberichten van HDN is het dan mogelijk om te bepalen welke databronnen er opgehaald moeten worden. In eerste instantie gaat het om de databronnen IBL (inkomensbepaling loondienst), BRP (Basisregistratie personen), MPO (Mijn pensioenoverzicht) en Identificatie. Op een later moment komen ook andere brondata beschikbaar zoals DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). 

​De werkwijze van Datakeeper gaat uit van dataminimalisatie. Dus alleen die data die nodig is voor de desbetreffende hypotheekaanvraag wordt door de consument doorgestuurd. De opgehaalde brondata van Datakeeper wordt opgeslagen op de telefoon bij de consument, zo heeft deze altijd zelf controle over het wel of niet delen van de data. Datakeeper werkt met gevalideerde brondata die direct van de officiële instanties afkomstig zijn. Een ID-check is mogelijk via de Datakeeper app doordat de consument zelf de NFC-chip van het paspoort of rijbewijs uitleest. De consument kan in de Datakeeper app altijd zien wanneer en welke data er gedeeld is.

Hypotheken kluis

Datakeeper werkt als kluis. De opgehaalde brondata blijven bewaard in deze data wallet op de eigen telefoon. Voordeel is dat niet steeds opnieuw de brondata opgehaald hoeven te worden, wat in het geval van een zogenaamde datasluis wel zo is. De consument kan zijn data vanuit Datakeeper na hypotheekaanvraag ook voor andere doeleinden gebruiken. Speciaal voor HDN heeft Datakeeper een Hypotheken-kluis gemaakt waar de data ten behoeve van het hypotheekproces negentig dagen bewaard wordt. 

“Gebruik van brondata voorkomt fouten en bespaart tijd en geld in de keten. Omdat Datakeeper werkt met een kluis weet de consument met wie hij welke data wanneer heeft gedeeld. De regie ligt dus bij de consument.”

Leslie Hogeveen Managing Director

Hoe werkt het?

De hypotheekaanvrager scant de door de hypotheekadviseur aangeboden QR-code via zijn smartphone en na het downloaden van de Datakeeper app verschijnt het datadeelverzoek vanzelf in de app. In de app haalt de consument de benodigde data op bij de bron en geeft vervolgens goedkeuring voor het delen van deze data met de Datakeeper Hypotheken Kluis. Deze werkt frictieloos met het HDN-netwerk waardoor je als klant voor hypotheekofferte, aanvragen en andere stappen in het proces niet meer lastiggevallen wordt. Je deelt automatisch alleen de data die echt nodig zijn voor het hypotheekproces. Zo houdt de consument de regie dat alleen wordt gedeeld wat strikt noodzakelijk en wettelijk toegestaan is. 

Datakeeper is sinds 2017 ontwikkeld binnen de Rabobank. Banken hebben geavanceerde beveiligingsmaatregelen om klantinformatie te beschermen. Die kennis en dat denken is meegenomen bij het ontwerpen van Datakeeper. Sinds december 2023 is Datakeeper zelfstandig. ​​​​​

“Werken met brondata is een actueel speerpunt van HDN. We werken als keten toe naar het accepteren van een hypotheek op basis van alleen brondata. Met het toevoegen van Datakeeper komt deze toekomst weer een stap dichterbij.”

Reinier van der Heijden Directeur

Meer weten?

Meer informatie over brondata via HDN? Neem dan contact op met Gerben Neven, gneven@hdn.nl of ga naar www.hdn.nl/diensten/brondata

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content