Skip to Content

Pilot Inkomensbepaling Pensioen van start

PERSBERICHT

Altijd het juiste pensioeninkomen bij de hand met de Inkomensbepaling Pensioen
Utrecht – In navolging van de Inkomensbepaling Loondienst starten ING, Aegon, Florius, Rabobank, De Hypotheker, NHG en HDN in juli een pilot met de Inkomensbepaling Pensioen. De Inkomensbepaling Pensioen berekent direct een pensioeninkomen met de gegevens uit MijnPensioenOverzicht (MPO), dat kan worden gebruikt voor een hypotheekaanvraag of -wijziging. Dit verkort de doorlooptijd van de hypotheekaanvraag en het maakt het proces zorgvuldiger.

Meer gemak en zorgvuldigheid
Voor het verkrijgen of wijzigen van een hypotheek is het noodzakelijk informatie te hebben over de hoogte van het inkomen. Met deze informatie bepaalt de geldverstrekker de hoogte van het hypotheekbedrag en beoordeelt hij of de klant op lange termijn de hypotheek kan betalen. Mensen veranderen in de loop van hun carrière meestal een aantal keer van werkgever. Dit betekent dat ze soms bij verschillende pensioeninstanties pensioen opbouwen. Maar van welk pensioenbedrag moet je uitgaan bij de hypotheekaanvraag? Met de Inkomensbepaling Pensioen wordt het bestendige pensioeninkomen bij AOW-leeftijd en, indien van toepassing, ook vóór AOW-leeftijd geautomatiseerd berekend op basis van de gegevens van het MPO.

Altijd dezelfde uitkomst met nieuwe rekentool
Geldverstrekkers, intermediairs en NHG hebben onder coördinatie van HDN rekenregels opgesteld en een gestandaardiseerde rekentool ontwikkeld. Klanten downloaden hun pensioengegevens via Mijnpensioenoverzicht.nl en de adviseur gebruikt deze informatie in de rekentool die het pensioeninkomen afgeeft. Groot voordeel is dat geldverstrekkers en adviseurs het pensioeninkomen niet meer zelf vanuit het MPO hoeven te berekenen maar gebruik kunnen maken van de gestandaardiseerde rekentool. Hierdoor maken de ketenpartijen altijd gebruik van hetzelfde pensioenbedrag. Uiteraard alleen met toestemming van de klant.

Pilot van start
De komende drie maanden werken ING, Aegon, Florius, Rabobank, De Hypotheker en NHG met de rekentool. Als de pilot succesvol verloopt wordt de applicatie voor alle intermediairs en geldverstrekkers beschikbaar gemaakt.

Jacques Schram (Product Area Lead Aanvraag en Acceptatie – ING Hypotheken): “ING wil vooruit met de digitalisering van processen. Voor de markt en samen met de markt. Dat is ook de reden dat de eerder gelanceerde Inkomensbepaling Loondienst zo succesvol is: het is van en voor de hele markt. Met de Inkomensbepaling Pensioen wordt een belangrijke volgende stap gezet in het nog efficiënter maken van de hypotheekketen.”

Jasper Cuijten (Directeur Business Development – De Hypotheker): “Door de introductie van deze tool maakt iedereen gebruik van hetzelfde (toekomstig) pensioeninkomen, waardoor zowel de geldverstrekker als het intermediair extra gemak gaat ervaren. Na de succesvolle introductie van de Inkomensbepaling Loondienst kijken we ernaar uit om deze volgende stap in digitalisering te gaan testen op onze vestigingen.”

Karin Polman (Directeur – Florius): “Samen met onze partners zetten we de volgende grote stap in het gebruik van brondata en de Inkomensbepaling Pensioen. Hiermee berekenen we het bestendige pensioeninkomen volledig geautomatiseerd. Op deze manier helpen we huizenbezitters door sneller duidelijkheid te geven, en maken we het hypotheekproces voorspelbaarder en makkelijker.”

Merlyn van den Berg (Adjunct directeur – HDN): “Na het succes van de Inkomensbepaling Loondienst ben ik blij dat deelnemende partijen hebben doorgepakt op het nog verder digitaliseren van het inkomensonderdeel. Dit is zeker niet de laatste stap die we samen met de keten zetten. Het verder inrichten van het hypotheekproces op basis van brondata gaat de consument, adviseur en aanbieder veel tijd, kosten en moeite besparen.”

Meer informatie
www.hdn.nl/inkomensbepalingpensioen
Voor vragen kun je contact opnemen met Burny Verbeek, info@hdn.nl.

image description

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws direct in je mailbox.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
image description
Direct contact
Stel je vraag en we komen er zo snel mogelijk bij je op terug!
Return to Content