Bereken het toetsinkomen met het UWV-verzekeringsbericht
Let op!
De URL van de Inkomensbepaling Loondienst rekentool (IBL-rekentool) is veranderd. Je berekent het toetsinkomen op basis van het UWV verzekeringsbericht voor klanten in loondienst op www.toetsinkomenberekenen.nl
Om optimaal gebruik te maken van de rekentool vind je op deze webpagina meer informatie. We raden aan om ook de veelgestelde vragen door te nemen die onder het kopje ‘Q&A Nieuwe IBL-rekentool’ zijn terug te vinden.
Wat is Inkomensbepaling Loondienst?
De Inkomensbepaling Loondienst is een methode om het toetsinkomen te berekenen voor mensen in loondienst. De inkomensgegevens van de hypotheekaanvrager uit het UWV verzekeringsbericht vormen de bron waarmee het maximale inkomen wordt vastgesteld en waarmee het toetsinkomen wordt berekend.
Voor mensen in loondienst is de Inkomensbepaling Loondienst een beter, sneller en betrouwbaarder alternatief dan de tot nu toe gebruikte werkgeversverklaring.
De klant downloadt het verzekeringsbericht van de website van het UWV en stelt het digitaal beschikbaar aan zijn of haar hypotheekadviseur (of doet een upload ervan in een eventuele “mijn-omgeving” van de adviseur).
Bekijk hier de Engelse versie van de instructie voor het downloaden van het UWV Verzekeringsbericht.
In deze instructievideo laten we op begrijpelijke wijze zien hoe jouw klant bij UWV verzekeringsbericht kan downloaden.
Stap 2
De adviseur beoordeelt het toetsinkomen door gebruik te maken van de online rekentool of webservice als de adviesapplicatie daarop is aangesloten.
De adviseur doet via HDN de hypotheekaanvraag en vult daarbij het toetsinkomen in en geeft in de aanvraag aan dat de beoordeling moet plaatsvinden op basis van het UWV verzekeringsbericht.
De geldverstrekker vraagt vervolgens op basis van de aanvraag het UWV verzekeringsbericht op in plaats van de werkgeversverklaring.
De adviseur verstuurt via HDN het UWV verzekeringsbericht naar de aanbieder. Deze tool is voor alle adviseurs beschikbaar.
Mede op basis van het toetsinkomen stuurt de geldverstrekker bij finaal akkoord een definitief hypotheekaanbod naar de adviseur/klant.
Rekenregels
Het UWV verzekeringsbericht is de informatiebron, maar het zijn de rekenregels die hierop toegepast worden die de Inkomensbepaling Loondienst mogelijk maken.
Bekijk de complete set beleids- en rekenregels voor meer informatie. Op dit moment zijn de rekenregels 8.0.2 van toepassing.
Bekijk het Archief rekenregels om voorgaande versies van de rekenregels te bekijken.
De Inkomensbepaling Loondienst is opgenomen in de Voorwaarden & Normen van NHG. Het blijft voorlopig mogelijk om ook de werkgeversverklaring te gebruiken, zodat er alle gelegenheid is om kennis en ervaring op te doen met deze nieuwe methodiek. Op de website van het NHG vind je uitgebreide informatie over de Inkomensbepaling Loondienst, de rekenregels en veelgestelde vragen.
Bij de meeste geldverstrekkers is het mogelijk om de Inkomensbepaling Loondienst te gebruiken. Hiernaast vind je het totale overzicht.
Q&A Nieuwe IBL-rekentool
De nieuwe IBL-rekentool gaat live op maandag 17 juni 2024.
Nee, vanaf 17/6/24 dient toetsinkomenberekenen.nl te worden gebruikt voor nieuwe aanvragen en/of wijzigingen op lopende aanvragen.
Alleen aanbieders zullen in uitzonderingsgevallen de oude IBL-rekentool nog raadplegen.
In de oude IBL-rekentool is uitsluitend versie 7.2 van IBL beschikbaar. Deze versie is niet meer bruikbaar vanaf 17/6/24. Vanaf deze datum is versie 8.0 van IBL via www.toetsinkomenberekenen.nl de enige toegestane versie voor nieuwe aanvragen en/of wijzigingen op lopende aanvragen.
De werkwijze voor adviseurs met de IBL-rekentool blijft grotendeels ongewijzigd. Vanaf 17 juni moet je echter de IBL-rekentool op www.toetsinkomenberekenen.nl gebruiken voor handmatige berekeningen van het toetsinkomen.
Met de livegang van de nieuwe rekentool zijn ook een aantal optimalisaties doorgevoerd in de rekenregels (versie 8.0). Hierdoor is er in uitzonderlijke gevallen een andere uitkomst mogelijk dan in de oude IBL-rekentool die gebruik maakt van de rekenregels versie 7.2.
De nieuwe IBL-Tool stelt dezelfde eisen aan een Verzekeringsbericht als voorheen. Zoals onder andere aan de beveiliging en digitale handtekening van een Verzekeringsbericht
In praktijk zien we regelmatig dat er bij het downloaden van het UWV verzekeringsbericht (onbewust) bewerkingen van het UWV verzekeringsbericht plaatsvinden.
Daarbij willen we nog eens extra benadrukken dat bij het opslaan van het gedownloade verzekeringsbericht moet worden gekozen voor ‘opslaan’ en niet voor ‘opslaan als’.
Dit voorkomt namelijk onbewuste bewerking van het document.
Indien er sprake is van een ‘functionele’ foutmelding waardoor gebruik van IBL niet mogelijk is, verwijzen wij u naar de rekenregels van IBL, zie www.hdn.nl/inkomensbepalingloondienst
In uitzonderingsgevallen kan het toetsinkomen afwijken tussen de oude en nieuwe IBL-rekentool. Zoals gebruikelijk bij het opleveren van een nieuwe versie van IBL is dit hier ook in zeer beperkte mate mogelijk.
Vanwege de gelijktijdige overgang naar de nieuwe IBL-rekentool is het aantal wijzigingen zo beperkt mogelijk gebleven. In vrijwel alle gevallen is het toetsinkomen in de nieuwe IBL-rekentool (versie 8.0) identiek aan het toetsinkomen uit de oude IBL-rekentool (versie 7.2)
De basisregels zijn als volgt:
Vanaf 17/6/24 dienen alle nieuwe hypotheekaanvragen te verlopen via toetsinkomenberekenen.nl (dit is versie 8.0 van IBL). Voor nieuwe aanvragen bestaat de oude IBL-rekentool dus niet meer!
Is een hypotheekaanvraag vóór 17/6/24 reeds ingediend met behulp van de oude IBL-rekentool (versie 7.2 van IBL) dan blijft het mogelijk om de hypotheekaanvraag op basis hiervan af te handelen.
Let op! De geldigheidstermijn van het UWV verzekeringsbericht (zie downloaddatum rechts bovenaan op het UWV verzekeringsbericht) is daarbij bepalend.
Een verzekeringsbericht is 3 maanden geldig.
Alleen binnen deze geldigheidstermijn is het mogelijk om het verzekeringsbericht te gebruiken om een lopende aanvraag af te handelen (tijdens het verstrekken van een Bindend aanbod door een aanbieder).
In praktijk zal de oude IBL-rekentool dus uitsluitend in uitzonderingsgevallen door aanbieders worden gebruikt voor het afhandelen van lopende aanvragen o.b.v. nog geldige UWV verzekeringsberichten tijdens de afhandeling van een hypotheekdossier
Vanwege de afhandeling van de ‘pijplijnaanvragen’ is het praktisch gezien noodzakelijk om de oude IBL-rekentool (www.inkomensbepalingloondienst.nl) nog een tijdje beschikbaar te houden.
Echter, vanaf datum livegang kan een resultaat uit de oude IBL-rekentool (versie 7.2 via www.inkomensbepalingloondienst.nl) in geen enkel geval meer gebruikt worden voor nieuwe aanvragen en/of wijzigingen op lopende aanvragen.
Een aanbieder zal een aanvraag vanaf 17/6/24 op basis van de oude IBL-rekentool (versie 7.2 via www.inkomensbepalingloondienst.nl) dus niet honoreren.
Versie 8.0 van IBL is dus niet beschikbaar in www.inkomensbepalingloondienst.nl
Op de resultaat-pdf (te downloaden na de uitvoering van de berekening) is het versienummer terug te zien onderaan het document. Momenteel: versie 8.0
Inkomensbepaling Loondienst, voorheen ‘Handig!’, is oorspronkelijk ontwikkeld door een selecte groep aanbieders en intermediaire organisaties in samenwerking met de huidige leverancier van de IBL-rekentool (Schagen & Vogels Information Consultancy, SVIC).
SVIC heeft als gewaardeerde leverancier significant bijgedragen aan de ontwikkeling van IBL. Gezien de marktambities met betrekking tot brondata heeft de IBL-regiegroep besloten de IBL-rekentool in eigen beheer te ontwikkelen, waarbij continuïteit en synergievoordelen belangrijke overwegingen waren. De nieuwe IBL-rekentool is ontwikkeld door CS Net in Waddinxveen, die ook het HDN Platform beheert.
Ja, de naam van de dienst ‘Inkomensbepaling Loondienst’ blijft van kracht voor hypotheekaanvragen op basis van het UWV verzekeringsbericht. Alleen het webadres van de dienst verandert naar www.toetsinkomenberekenen.nl.
De oude IBL-rekentool blijft nog minimaal drie maanden beschikbaar voor de afhandeling van de pijplijn en geldige UWV verzekeringsberichten. Na deze periode wordt de oude website/API definitief uit de lucht gehaald.
Deze oude IBL-rekentool (www.inkomensbepalingloondienst.nl) wordt alleen nog maar gebruikt voor herberekeningen door een aanbieder bij het valideren van het IBL toetsinkomen.
Voor nieuwe aanvragen geldt daarom altijd dat de oude IBL-rekentool niet meer gebruikt kan worden. Nieuwe aanvragen vanaf 17/6/24 verlopen altijd via www.toetsinkomenberekenen.nl (of via een adviespakket en/of consumentendataleverancier die gekoppeld is aan de nieuwe website en/of API)
De nieuwe IBL-rekentool is beschikbaar via de nieuwe API of de website www.toetsinkomenberekenen.nl vanaf 17 juni 2024 om 00:00 uur.
De website is vanaf 10/6/24 beschikbaar, waarbij er een disclaimer op de website en op de resultaat pdf komt te staan. Tot 17/6/24 zijn de resultaten van deze website dus NIET bruikbaar voor een hypotheekaanvraag.
API-gebruikers (adviespakketten, Consumenten Data Leveranciers, Midoffices, etc.) zijn geïnformeerd en hebben uiterlijk op de livegangdatum de nodige aanpassingen verricht zodat je vanuit het adviespakket met de juiste IBL-rekentool werkt.
Alle softwarepakketten die niet de API gebruiken, hebben de link naar de IBL-rekentool aangepast. De nieuwe link is www.toetsinkomenberekenen.nl.
Voor verdere informatie hierover verwijzen wij adviseurs naar de partijen waarmee zij werken.
Het is niet mogelijk om na de livegang van de nieuwe IBL-rekentool hypotheekaanvragen te doen met de oude IBL-rekentool.
Op www.inkomensbepalingloondienst.nl verschijnt een melding per datum livegang. De oude IBL-rekentool blijft echter maximaal drie maanden beschikbaar voor herberekeningen in uitzonderlijke gevallen.
Uitzonderingen zijn alleen relevant binnen de geldigheidstermijn van drie maanden voor geldige UWV-verzekeringsberichten. Voor herberekeningen buiten deze termijn wordt een nieuw verzekeringsbericht opgevraagd en de toetsing vindt plaats met de nieuwe IBL-rekentool.
Bij iedere nieuwe versie van de IBL rekenregels kan een wijziging effect hebben op lopende aanvragen. De overgang van versie 7.2 naar versie 8.0 omvat het gebruik van een andere IBL-rekentool, waar tot nu toe altijd binnen dezelfde tool sprake was van een versie-overgang.
Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe IBL-rekentool zijn enkele optimalisaties in de IBL rekenregels doorgevoerd. Deze wijzigingen hebben effect op de uitkomsten van de nieuwe IBL-rekentool.
Een voorbeeldsituatie waarin nog gebruik gemaakt wordt van de oude IBL rekentool:
Een aanvraag wordt ingediend met een UWV verzekeringsbericht met download datum 01-05-2024 via de oude IBL-rekentool. Het UWV verzekeringsbericht is geldig tot 01-08-2024 (drie maanden).
Het toetsinkomen van de oude IBL-rekentool bedraagt €50.000. Op basis hiervan is een hypotheekaanvraag ingediend.
Bij het uitbrengen van het bindend aanbod doet de geldverstrekker nog een herberekening in de nieuwe IBL-rekentool.
Het toetsinkomen in de nieuwe IBL-rekentool is €49.000, waardoor de hypotheekaanvraag niet meer haalbaar is.
Aangezien het UWV verzekeringsbericht nog geldig is tot 01-08-2024, zal voor deze situatie de oude IBL-rekentool via www.inkomensbepalingloondienst.nl nog worden gebruikt door de aanbieder die de herberekening uitvoert.
In alle andere situaties wordt uitsluitend de nieuwe tool gebruikt voor berekeningen van het IBL toetsinkomen op toetsinkomenberekenen.nl.
Het gebruik van de oude IBL-rekentool vindt dus alleen in uitzonderingsgevallen en alleen door aanbieders plaats.
Ja, omdat IBL een universele methodiek is voor alle aanbieders, is het belangrijk om bij de overgang naar de nieuwe IBL-rekentool dezelfde richtlijnen te hanteren. Daarom houden alle aanbieders van IBL dezelfde richtlijnen aan met betrekking tot het gebruik van de oude IBL-rekentool.
Mocht een aanbieder besluiten hier anders mee om te gaan, dan zal deze aanbieder hierover zelf apart communiceren. Het is ons momenteel niet bekend dat er andere werkwijzen rond de overgang naar de nieuwe IBL-rekentool worden gehanteerd door aanbieders.
Om de overgang naar de nieuwe IBL-rekentool zo soepel mogelijk te laten verlopen, blijft de oude IBL-rekentool nog maximaal drie maanden beschikbaar. Dit is in lijn met de maximale geldigheid van een UWV-verzekeringsbericht. Zodoende kunnen er altijd nog herberekeningen worden gedaan voor UWV-verzekeringsberichten met een datum van 16 juni of eerder.
De oude IBL-rekentool en de website zijn geen eigendom van de Regiegroep IBL. Daarom is ervoor gekozen om een nieuwe website te lanceren die los staat van de huidige website, en is een integratie of link niet beschikbaar.
Er is géén sprake van het doorlinken of verwijzingen vanaf de oude website www.inkomensbepalingloondienst.nl
De nieuwe IBL-rekentool is getest door middel van technische tests, functionele acceptatietests, regressietests, schaduw draaien met productiecases en gebruikerstesten van API-gebruikers. Alle tests zijn succesvol afgerond.
Er zijn minimale inhoudelijke wijzigingen in de rekenregels tussen versie 7.2 en 8.0. De veranderingen betreffen voornamelijk verduidelijkingen, toevoegingen van stroomschema’s en optimalisaties van berekeningen.
De definitieve versie van de nieuwe rekenregels wordt in de week van 3 juni 2024 verspreid en is beschikbaar via www.hdn.nl/inkomensbepalingloondienst.
Vanaf 3 juni 2024 kunnen deelnemers beginnen met het opstarten van hun eigen communicatie naar ketenpartners. Dit omvat het delen van informatie over de nieuwe IBL-rekentool en de bijbehorende rekenregels.
Voor gebruikersvragen kun je terecht bij de betreffende aanbieder en /of bij servicedesk van HDN.
De eigen bijdrage pensioen/verzekeringen wordt nog steeds toegestaan in de nieuwe IBL-rekentool. Uitzondering hierbij is dat er nu een geautomatiseerde controle is op het niet toestaan van een eigen bijdrage pensioen/verzekeringen voor oproepovereenkomsten.
In de voorgaande versie van IBL (7.2) was dit een handmatige controle, maar in versie 8.0 is deze controle geautomatiseerd. Als er dus een UWV verzekeringsbericht met een actuele oproepovereenkomst wordt verwerkt wordt er geen eigen bijdrage pensioen/verzekeringen meegerekend.
Een oproepovereenkomst is te herkennen in de rubriek ‘contractvorm’ op het UWV verzekeringsbericht. Voor verdere info over de eigen bijdrage pensioen/verzekeringen, zie appendix 2 van de Rekenregels.
No Results
Veelgestelde vragen
Let op: kies bij het opslaan van het UWV Verzekeringsbericht voor ‘opslaan’ in plaats van ‘opslaan als’. Dit voorkomt dat onbewust het waarmerk van het UWV Verzekeringsbericht komt te vervallen
Een origineel UWV Verzekeringsbericht bevat een waarmerk, waaraan wij kunnen zien dat de data in het bericht betrouwbaar zijn. Indien de klant het bericht niet downloadt, maar print als PDF gaat dit waarmerk verloren. Een bericht dat op de juiste manier is gedownload en een waarmerk bevat, is te herkennen aan het feit dat als je dit bericht in Adobe Acrobat Reader opent er links bovenaan staat “Signed and all signatures are valid”: Indien deze melding ontbreekt is het geen geldig bericht. Oplossing is om de klant te vragen een origineel PDF aan te leveren met gebruik van de handleiding.
Dat klopt, daarom moet o.a. de eigen bijdrage opgegeven worden. De rekentool rekent het inkomen dan terug naar een bruto inkomen dat de geldgevers kunnen hanteren.
De werkgeversverklaring en de Inkomensbepaling Loondienst zijn twee verschillende methoden om voor klanten in loondienst een inkomen te berekenen. De uitkomsten van de twee berekeningen kunnen dus van elkaar afwijken. De adviseur kan beide methoden gebruiken, maar kiest wat voor de klant het meest verantwoord is.
Voor de berekening heb je nodig:
Het UWV Verzekeringsbericht van de klanten
De eigen bijdrage (volgens een recente loonstrook)
De rekentool die op basis hiervan het inkomen berekent
De berekening die in de rekentool wordt uitgevoerd staat hierboven op deze pagina uitgelegd onder het kopje Rekenregels in het document met de meest recente rekenregels.
Het UWVVerzekeringsbericht (in PDF formaat met waarmerk) mag op de datum van het bindend aanbod van de lening niet ouder zijn dan 3 maanden. Anders moet er een nieuw UWV Verzekeringsbericht worden opgevraagd door de klant op de website van het UWV. Hiermee moet het inkomen opnieuw worden berekend met behulp van de rekentool.
Het loon op het UWV Verzekeringsbericht is het sv-loon (sociale verzekeringsloon). Dit is het loon waarover belastingen en sociale premies zijn betaald. Hierin zitten naast het brutoloon ook overige inkomenscomponenten zoals vakantiegeld, overwerk, 13e maand, e.d. inbegrepen. Ook overige vergoedingen waarover je belasting betaalt (zoals bijtelling auto van de zaak, mobiliteitsbudget) zijn meegenomen in het sv-loon. Looncomponenten die opgenomen zijn in het SV-loon worden meegenomen in de berekening van het toetsinkomen.
Recente inkomensstijgingen worden meegenomen met de Inkomensbepaling Loondienst conform de systematiek van de rekenregels, maar toekomstige inkomensstijgingen worden niet meegenomen.
Hoewel de rekenregels zorgvuldig zijn opgesteld, zijn er altijd situaties mogelijk waarbij het inkomen hoger is dan verantwoord. De adviseur/geldverstrekker blijft verantwoordelijk voor het inkomen en moet zich er bewust van zijn welke inkomenscomponenten in het inkomen worden meegenomen.
Een klant downloadt zelf een PDF van zijn/haar UWV Verzekeringsbericht via de website van het UWV. Daarvoor is wel de persoonlijke DigiD-code nodig en verificatie via SMS of DigiD app. De adviseur en de geldverstrekker kunnen vervolgens met dit UWV Verzekeringsbericht het inkomen vaststellen met de hiervoor speciaal ontwikkelde rekentool.
Nee, ook de werkgeversverklaring mag nog steeds worden gebruikt. Bij twee aanvragers kan er zelfs per aanvrager gekozen worden voor de Inkomensbepaling Loondienst of de werkgeversverklaring. De Inkomensbepaling Loondienst is niet verplicht omdat deze (nog) niet voor alle aanvragers in loondienst geschikt is.
De adviseur / geldverstrekker moet de eigen bijdrage voor o.a. pensioen die door de werkgever wordt ingehouden op het brutoloon invullen in de rekentool, om het inkomen te kunnen berekenen. Die informatie staat namelijk niet in het UWV Verzekeringsbericht, maar wel op de loonstrook. Daarnaast wordt de loonstrook gebruikt voor controle op onder andere eventuele loonbeslag, uitdiensttreding en/of onderhandse lening(en).
Inkomensbepaling Loondienst is voor met merendeel van de hypotheekaanvragen voor klanten in loondienst geschikt. Er blijven situaties bestaan waarin het voor een consument passender is om een ander middel zoals een werkgeversverklaring te gebruiken voor het aantonen van het inkomen.
Voorbeelden hiervan zijn situaties waarbij er sprake is (geweest) van grote loonstijgingen, beperkte loonhistorie, expats of bijzondere dienstverbanden. In deze gevallen valt het door IBL berekende toetsinkomen veelal lager uit in vergelijking met een werkgeversverklaring.
In andere gevallen kan de Inkomensbepaling een te ruim inkomen genereren, bijvoorbeeld als er sprake is van loon in natura of een tussentijdse demotie van een werknemer. In die gevallen is een werkgeversverklaring nodig.
In 2014 startte een samenwerking van partijen in de hypotheekmarkt een initiatief om het aanvraagtraject te vereenvoudigen, genaamd project “Handig” (Hypotheek Aanvraag Na Digitaal Inwinnen Gegevens). De eerste stap van Handig! was het verbeteren van het proces voor het aantonen van het inkomen uit een arbeidsovereenkomst (loondienst). De werkgeversverklaring kan het proces van een hypotheekaanvraag flink vertragen. In de praktijk moet dit fysieke document vaak meerdere keren bij de adviseur worden aangeleverd omdat blijkt dat er informatie ontbreekt of onjuist is ingevuld. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de Inkomensbepaling Loondienst.
De website van HDN maakt gebruik van cookies om die beter te laten functioneren en om informatie over het bezoek en gebruik van de websites te verkrijgen. Cookies worden niet gebruikt om persoonlijke informatie te verkrijgen noch op te slaan.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren tijdens het navigeren op de website. Van deze cookies worden de cookies die als noodzakelijk zijn gecategoriseerd opgeslagen in uw browser, omdat ze essentieel zijn voor de werking van de basisfunctionaliteiten van de website. We maken ook gebruik van cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Het afmelden voor sommige van deze cookies kan echter invloed hebben op uw browse-ervaring.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Looptijd
Omschrijving
__cf_bm
1 hour
This cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
_cfuvid
session
Calendly sets this cookie to track users across sessions to optimize user experience by maintaining session consistency and providing personalized services
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie records the user consent for the cookies in the "Advertisement" category.
cookielawinfo-checkbox-analytics
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie records the user consent for the cookies in the "Analytics" category.
cookielawinfo-checkbox-functional
1 year
The GDPR Cookie Consent plugin sets the cookie to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie records the user consent for the cookies in the "Necessary" category.
cookielawinfo-checkbox-others
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie stores user consent for cookies in the category "Others".
cookielawinfo-checkbox-performance
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie stores the user consent for cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent
1 year
CookieYes sets this cookie to record the default button state of the corresponding category and the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
viewed_cookie_policy
1 year
The GDPR Cookie Consent plugin sets the cookie to store whether or not the user has consented to use cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Cookie
Looptijd
Omschrijving
yt-remote-cast-installed
session
The yt-remote-cast-installed cookie is used to store the user's video player preferences using embedded YouTube video.
yt-remote-connected-devices
never
YouTube sets this cookie to store the user's video preferences using embedded YouTube videos.
yt-remote-device-id
never
YouTube sets this cookie to store the user's video preferences using embedded YouTube videos.
yt-remote-fast-check-period
session
The yt-remote-fast-check-period cookie is used by YouTube to store the user's video player preferences for embedded YouTube videos.
yt-remote-session-app
session
The yt-remote-session-app cookie is used by YouTube to store user preferences and information about the interface of the embedded YouTube video player.
yt-remote-session-name
session
The yt-remote-session-name cookie is used by YouTube to store the user's video player preferences using embedded YouTube video.
ytidb::LAST_RESULT_ENTRY_KEY
never
The cookie ytidb::LAST_RESULT_ENTRY_KEY is used by YouTube to store the last search result entry that was clicked by the user. This information is used to improve the user experience by providing more relevant search results in the future.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Cookie
Looptijd
Omschrijving
_ga
1 year 1 month 4 days
Google Analytics sets this cookie to calculate visitor, session and campaign data and track site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognise unique visitors.
_ga_*
1 year 1 month 4 days
Google Analytics sets this cookie to store and count page views.
_gat_UA-*
1 minute
Google Analytics sets this cookie for user behaviour tracking.
_gid
1 day
Google Analytics sets this cookie to store information on how visitors use a website while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the collected data includes the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Cookie
Looptijd
Omschrijving
VISITOR_INFO1_LIVE
6 months
YouTube sets this cookie to measure bandwidth, determining whether the user gets the new or old player interface.
VISITOR_PRIVACY_METADATA
6 months
YouTube sets this cookie to store the user's cookie consent state for the current domain.
YSC
session
Youtube sets this cookie to track the views of embedded videos on Youtube pages.