Arjen de Bake: “Nederlandse woningen moeten in 2050 energieneutraal zijn, en dat gaat niet zonder slag of stoot. Mensen willen wel zelf aan de slag, maar doen nog niet zoveel als nodig is. De terughoudendheid regeert. Het schuurt vooral bij de financiering, mensen hebben te weinig kennis over de mogelijkheden. Of het nu gaat om subsidies, zoals ook blijkt uit eerder onderzoek van het Nibud, of bijvoorbeeld ‘groene leningen’ van banken.
De financiële sector heeft dan ook een flinke verantwoordelijkheid in de energietransitie.
Qua voorlichting, maar natuurlijk ook qua resources. Zij kunnen consumenten de mogelijkheden aanreiken om hun duurzame ambities te realiseren. Dat zien we ook terug in aankomende Europese regelgeving. Maar, banken moeten klanten wel goed informeren en adviseren, zodat ze de juiste financiële beslissing nemen. En een product kopen dat bij hun behoefte past, zoals dit position paper van de AFM benadrukt.
Vanuit HDN ontdekten we twee interessante trends.
Aan de ene kant spelen geldverstrekkers en intermediairs al slim in op die duurzaamheidsvraag met een divers en groen productaanbod. Alleen ook dan moet de klant talloze documenten aanleveren, wat natuurlijk veel makkelijker kan. Met één klik en gestructureerde data uit gevalideerde bronnen. Aan de andere kant is er steeds meer slimme meter data beschikbaar en willen netbeheerders hun klanten meer controle over hun energiedata geven. Én ze direct laten profiteren van het gebruik van deze data.
‘Hoe brengen we beide sectoren en behoeften nu bij elkaar?’ dachten wij vanuit onze rol bij de Data Sharing Coalition.
Het antwoord: een use case ‘Groene Leningen’. We kijken op dit moment met netbeheerders en andere geïnteresseerde partijen wat mogelijk is. Met ons dataplatform en als specialist in gegevensuitwisseling bieden we tenslotte veel mogelijkheden om de klantreis nog waardevoller te maken. En makkelijker niet te vergeten.
Maar wat levert dit consumenten dan concreet op?
Duidelijkheid, dat sowieso. De consument deelt data over zijn energieverbruik met een intermediair of geldverstrekker, die hem wegwijs maakt in energiebesparende opties. Bijvoorbeeld via een duurzaamheidsadvies, welke besparing leveren zonnepanelen of warmtepompen op? Of meer dan dat: een advies over een gunstige ‘groene’ lening om die investering te financieren. De use case richten we bewust zo in dat consumenten hun data op dezelfde manier kunnen delen met alle aangesloten geldverstrekkers en intermediairs.
Interessante ‘bijvangst’ vormen de inzichten van cross-sectoriaal datadelen.
Er is tenslotte veel afstemming nodig – de financiële sector en energiesector volgen allebei eigen standaarden, vereisten en tools voor datadelen. De user case vraagt dan ook om gemeenschappelijke afspraken over talloze onderwerpen. Van de identificatie van actoren, de toestemming van de consument tot de wettelijke basis voor datadelen. Doordat deze inzichten vast worden gelegd, legt de Data Sharing Coalition de basis voor generieke, sectoroverschrijdende afspraken voor datadelen.
En dat is interessant voor alle partijen. De use case opent zo de deur voor talloze nieuwe samenwerkingen.
Dat maakt mij althans nieuwsgierig. Maar heel eerlijk, nog belangrijker vind ik de verantwoordelijkheid die we als financiële sector hebben om bij te dragen aan een duurzame wereld. Om het elke Nederlander makkelijker te maken om mee te gaan in die enorme duurzaamheidsopgave. Ja, we hebben allemaal volle agenda’s, dat begrijp ik. Maar met dit project brengen we zo veel mooie ambities samen, en dat vraagt om meer partijen. Hoe meer deelnemers, hoe meer inzichten en hoe meer kansen. In juni lanceren we de pilot, wellicht ook met jouw organisatie erbij? Ik kijk ernaar uit.
Interesse om mee te doen aan ‘Groene Leningen’ van HDN en de Data Sharing Coalition? Ik vertel je graag meer. Stuur me een e-mail of bel me op 030 767 1018″
Arjen de Bake